Ofuri cotidiene

După 3 zile de doliu național…

romania-doliu-club-colectiv

Au trecut 3 zile de la tragedia din clubul Colectiv. Așa cum se întîmplă de obicei în cazul evenimentelor dramatice, nenorocirea ce a avut loc vinerea trecută a scos la iveală atît ce-i mai bun cît și ce-i mai rău din oameni.

Unii au încercat să salveze vieți, să contribuie cu donații sau măcar cu un gînd bun. Am văzut solidaritate din partea oamenilor de rînd, din partea medicilor, a mediului privat și din partea celor care au participat la marșul tăcerii.

Alții s-au grăbit să judece și să instige la ură sau să arunce cu declarații desprinse parcă din Evul Mediu. Televiziunile au făcut circ pe seama nenorocirii oamenilor, iar cei din online s-au înghesuit să facă trafic cu pozele din incendiu.

Și mai sînt cei care vor încerca să profite de acest val de indignare colectivă în scopuri politice. Urmăriți atenți știrile din zilele următoare și o să-i vedeți cum apar în scenă, mimînd solidaritatea cu cei afectați.

În același timp, de cîteva zile în țară a apărut o ură crescîndă. Aceasta este alimentată și de faptul că nimeni din conducere nu și-a asumat responsabilitatea pentru această tragedie. E o ură mocnită ce se poate transforma oricînd într-o furie colectivă.

Cluburile din Cluj-Napoca

Zilele trecute, în timp ce urmăream știrile, derulam în minte cluburile din Cluj în care am fost în ultimii ani și m-am îngrozit. Vedeți voi, Clujul este un oraș cam înghesuit, așa că majoritatea cluburilor sînt la subsol, în fel de fel de beciuri improvizate.

De exemplu, anul acesta am fost de cîteva ori în Flying Circus la diferite concerte. De fiecare dată înăuntru erau cîteva sute de oameni. Localul e sub pămînt, iar intrarea se face pe o scară abruptă urmată de un tunel îngust de vreo 7 m lungime. Nici nu vreau să mă gîndesc ce s-ar întîmpla acolo în caz de panică.

Pe vremuri am fost în Janis la Stuf. Clubul era compus dintr-o serie de săli prost aerisite situate la subsol în care se fuma în draci. Ah, în una din ele era plin de stuf (de unde și numele localului). Deci stuf și țigări, înțelegeți unde bat?

Și nu-mi spuneți că țigările sînt sigure și nu pot cauza incendii. Că e ok să decuplezi sistemul anti-incendiu ca să poată lumea fuma în interior, semnînd o declarație pe proprie răspundere. Și cel mai grav este că localurile de acest fel nu sînt excepțiile, ci mai degrabă regula.

Cine e de vină pentru această situație? Cei care merg în aceste cluburi? Cei care le administrează sau cei care le-au autorizat să funcționeze? Poate că în zilele următoare vom afla răspuns la această întrebare.

Cele 3 zile de doliu au trecut. Depinde doar de noi ce vom face mai departe.

2 Comments

 1. Ma intrebam cand isi va pune cineva intrebarea si despre cluburile din Cluj. Treaba e foarte complexa… Exemplele cum ar fi Janis si Flying… mai ales Flying…ar fi horror un asemenea scenariu acolo.. Treaz e dificil sa intri/iesi de acolo… daramite in imbulzeala, panica si cu alcool la bord…

  Care ar fi solutia?

  Pentru ca uite cum vad eu situatia… in Flying merg foarte multi liceeni.. posibil ca si preturile mici din acel club sa atraga in speta liceenii…. Ori, ma gandesc, posibil sa ma insel, nu poti cere conditii de NOA (3 iesiri de urgenta din cate am inteles, toate avizele la zi ppun), cu preturi de Flying… Toate hartiile sa le ai la zi, implica sa dai o caruta de bani in toate partile pe tot felul de taxe, plus sa astepti luni de zile pana ti se fac toate avizele legale. Toata lumea ii va rastigni pe acei 3 patroni de la colectiv… Exact in situatia lor sunt si patronii din Cluj.. singurul lor noroc este ca inca nu s-a intamplat nici o tragedie cu victime aici (desi odata a luat foc si Janis ).

  Eu sunt de parere ca o prima solutie ar fi taxe mai mici ale statului roman fata de micii intreprinzatori… taxe mai mici aduc automat si coruptie mai mica..

  Dar atata vreme cat noi (majoritatea populatiei, nu tu sau eu expre) vedem ca principal factor al tragediei de vineri este muzica rock „satanista” ascultata de acei copii, nu se va schimba nimica.. si ma tem ca vor mai fi astfel de tragedii

 2. Noa si Flying Circus se adresează unui public total diferit și promovează genuri de muzică diferite. Părerea mea e că în Flying se organizează concerte cu trupe foarte bune.

  Am fost și eu la cîteva din ele (Alternosfera, Coma, Vița de Vie etc.) Nu cred că o să vezi așa ceva vreodată în Noa. Condițiile în care au loc acestea însă lasă de dorit. Tinerii însă merg în acest gen de localuri, pentru că nimeni nu s-a gîndit că așa o nenorocire se poate întîmpla.

  De acum înainte se vor gîndi probabil de două ori. Oricum, am observat că unele localuri din Cluj s-au închis deja pe termen nedeterminat sau au decis să-și mute concertele în spații mai mari.

  Nici nu are rost să discutăm despre cei care cred că rockerii sînt sataniști și că muzica rock este adevărata sursă a problemei. Credeam că am evoluat nițel din Evul Mediu pînă acum, se pare că nu toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button