Ofuri cotidiene

Două dileme legate de parcurile din Baia Mare

Mă plimbam ieri prin zona parcului din Baia Mare și am observat două lucruri care m-au nedumerit. Primul este legat de Parcul Tineretului (cel cu statuia ostașului).

Se pare că primăria a decis să reabiliteze Cîmpul Tineretului, aleile din fața stadionului și locul de joacă pentru copii de lîngă Muzeul de Etnografie. O inițiativă foarte lăudabilă, dacă e să mă întrebați pe mine.

În stînga puteți vedea cum ar trebui să arate proiectul la final, în dreapta – cum arată în momentul de față.

proiect-parcul-tineretului-baia-mare parcul-tineretului-baia-mare

Prima impresie pe care am avut-o e că imaginile din stînga au fost luate din revistele Treziți-vă. Mai lipsea un rîu prin care curge lapte și miere, niște lei și tigri care joacă table cu cîteva gazele și tabloul ar fi fost complet.

O să încerc totuși să nu fiu cîrcotaș. Ceea ce m-a deranjat cu adevărat e faptul că s-au tăiat toți copacii de pe cîmpul din fața muzeului.

Nu pot să înțeleg de ce nu au putut fi integrați măcar o parte din ei în proiect. E oare mai simplu să plantăm alții și să așteptăm ani pînă să avem un pic de umbră?

clubul-pensionarilor-parc-regina-maria-baia-mareA doua dilemă este legată de Parcul Municipal Regina Maria. Eram lîngă frumos renovatul Club al Pensionarilor și nu am putut să nu remarc pictogramele ciudate care apar pe peretele din dreapta clădirii.

Uitați-vă și voi și spuneți-mi ce vedeți. Că eu văd un cocon crăcănat ce stă suspendat în aer, un om într-un scaun cu rotile, un dreptunghi ce pare a fi un barbat care are erecție alături de alt dreptunghi piramidal care sugerează o femeie cu sîni căreia îi lipsește inima.

Înțeleg, aceasta a fost viziunea artistului. Așa a vrut el să ne indice faptul că acolo se află intrarea în toaletă. Își avea însă rostul reprezentația asta cubista la intarea într-o budă? Întreb și eu, nu dau cu parul.

5 Comments

  1. Pana va fi gata Campia Tineretului mai avem ce astepta. Oricum e trist ca s-a intrat chiar asa acolo. Mi se pare un pic haotic sa razi tot.

  2. Asta se intampla petru ca nu avem o comisie de urbaism.
    Si pentru ca unul sau unii inca nu au inteles ce iseamna arta, arhitectua si peisagistica.
    Astora le plac doar pozele si banii publici.
    Iar randarile alea le putea face si un copil de clasa 7, tot la fel de reusite ii ieseu.
    Cat despre pictogramele alea, cred ca sunt opera unei „persoane cu nevoi de speciale de intelligeta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button