Ofuri cotidiene

Despre bicicliștii și parcurile din Baia Mare

parcul-municipal-baia-mare-panouDacă tot am deschis subiectul cu parcurile din Baia Mare în acest articol, am să continui astăzi cu aceeași temă, introducînd de această dată un element nou și anume bicicliștii. Vă mai amintiți de scandalul de anul trecut legat de mersul pe bicicletă în Baia Mare?

Am tratat subiectul în acest articol. Pe scurt lucrurile s-au întîmplat cam așa: anul trecut prin august consilierii locali din Baia Mare au votat o decizie care spunea că:

Circulația cu bicicleta pe aleile pietonale, pe aleile din parcuri, ștranduri, în zonele verzi, pe aleile de pe malul Săsarului constituie contravenție și va fi pedepsită ca atare.

Orașul a fost împînzit de indicatoare care interziceau circulația în spațiile verzi. S-a sesizat opinia publică după care a intervenit apoteotic primarul și decizia consiliului local a fost anulată.

Ca rezultat s-au trasat niște piste în Parcul Tineretului, indicatoarele au fost scoase și oamenii și-au văzut mai departe de viața lor.

Ieri treceam prin Parcul Municipal și am remarcat vechile indicatoare cu două modificări: amenda de 1000 – 1500 lei prevăzută în hotărîrea din 2009 a fost înlocuită cu una de 200 – 1000 lei pentru cîini, respectiv 200 – 500 lei pentru bicicliști conform deciziei din 2013.

Nu vreau să dramatizez. Nu am auzit să fi fost amendat vreun biciclist din Baia Mare pentru că circula prin parc. Ceea ce vreau să spun e faptul că în alte orașe lucrurile se întîmplă altfel.

parcul-municipal-bistrita-piste-biciclisti-pietoni parcul-municipal-bistrita-panou

Am fost luna trecută în Bistrița și am observat două aspecte interesante legate de parcul municipal de acolo: 1. bistrițenii au piste de biciclete în parc și 2. accesul cu cîini este permis atîta timp cît aceștia sînt ținuți în lesă.

Și dacă în Bistrița se poate, de ce nu s-ar putea și la noi? Sper că acest articol va pune puțin lucrurile în perspectivă, mai ales că mersul pe bicicletă pare să fie din ce în ce mai popular în orașul de pe Săsar.

3 Comments

  1. Circul zilnic cu bicicleta. Anul asta am deja peste 500 km facuti, dar pistele de biciclisti din Baia Mare sunt bune probabil pentru copii.
    Eu sincer le consider un pericol public daca ai viteza mai mare de 15km/h. Prefer sa fiu cu ochi-n 4 pe bulevard intre masini, decat sa sa stau in spatele pietonilor care se plimba pe acea pista. Unde sa mai circule daca un trotuar de 2 m a fost imparit in doua: pentru bicilete si pietoni? Ei nu au nicio vina. Autoritatie, ca le-au facut numai sa dea ca si nr. de km. si atat.
    Sa nu mai enumeram statiile de autobus, bancile,bordurile, masinile parcate pe ele si oamenii care ies din magazin direct in pista de biciclisti.
    Dupa mine Baia Mare are 1 km de pista pt. biciclisti: cea de langa Italsofa. Este singura care te ajuta sa nu te sufle tir-urile de be bicicleta. Binentes ca si asta se termina cu o bordura de 20 cm.

    In rest, spor la pedalat 🙂

  2. Așa este, Dan. Nu avem piste în adevăratul sens al cuvîntului. Așa că deocamdată ne descurcăm cu ce avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button