Ofuri cotidiene

De ce nu-i bine să încurci imnul național și să rupi harta unei țări

nationalism-dus-la-extrem

S-a întîmplat pe 8 decembrie la Campionatul Mondial de Handbal, la un meci dintre Norvegia și Puerto Rico. În cadrul momentului solemn dinaintea partidei, organizatorii danezi au pus piesa Gangnam style în loc de imnul Norvegiei.

Din greșeală. Jucătoarele însă nu au părut deranjate de eroare, nici oficialii norvegieni. Mai alea că organizatorii și-au cerut scuze și au corectat repede greșeala. Vă mai amintiți probabil cum a greșit Marcel Pavel imnul național înaintea unui meci de fotbal și tot tărăboiul ce a urmat după.

Nici nu vreau să mă gîndesc care ar fi fost reacțiile dacă un scenariu similar cu cel din Danemarca ar fi avut loc în România noastră. Am fi auzit cu siguranță cîteva din celebrele replici: așa ceva doar la noi se poate, România e țara tuturor posibilităților, ca la noi la nimeni etc. Nu de alta, dar românii sînt mari patrioți, mai ales de ziua națională.

Între timp în Parlamentul Republicii Moldova un reprezentant al Partidului Socialist a rupt harta României mari în semn de protest față de propaganda română din școli (adică predarea Limbii și literaturii române și a Istoriei românilor). În replică o basarabeancă a rupt harta Rusiei și spiritele s-au încins din nou.

De parcă asta e cel mai important acum, nu faptul că Republica Moldova e în pragul unui colaps financiar, că statul nu mai are bani de pensii și salarii, că leul moldovenesc are o valoare de două ori mai mică decît acum un an.

În timp ce unii se bucură de un nivel de trai ridicat, de pensii și salarii pe măsura performanței și de servicii sociale de calitate, noi rupem hărți, furăm ca în codru și apoi ne mirăm de ce ne merge așa de prost. Vorba clasicului: viața e frumoasă, dar merită trăită…

Sursă foto

3 Comments

  1. Romania, tara cu cel mai mare numare de analfabeti din EU, sunt numai inapoiati, incuiati la minte, care nu accepta astfel de greseli. Lui Marcel Pavel i-au dat si amenda de 5000 lei parca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button