Ofuri cotidiene

De ce ies românii prost în poza din buletin

În ultimii ani am observat un lucru interesant legat de actele de identitate: majoritatea oamenilor sînt nemulțumiți de felul în care arată în fotografiile oficiale, fie că e vorba de buletin, pașaport, permis de conducere sau legitimații.

Actele oficiale te reprezintă timp de cîțiva ani, e normal să vrei să arăți bine în fotografiile respective. Și acest lucru nu e valabil doar pentru femei. Treaba cu fotografia e simplă: aveam aparate foto performante, softuri de prelucrare a imaginilor etc.

Avantajele însă se opresc aici pentru că atunci cînd vine vorba de pozele oficiale opțiunile sînt destul de limitate. De fapt singurul lucru pe care poți să-l faci este să te aranjezi și speri că vei ieși bine. De multe ori însă lucrurile ies fix invers decît te-ai așteptat.

legitimatie-bibilioteca

Uite așa te trezești marcat pentru câțiva ani cu o poză în care arăți ciudat. Explicația mea pentru acest fenomen e legată mai degrabă de procesul de dobîndire a acestor acte decît de felul în are arată omul respectiv. De multe ori acest proces decurge cam așa.

Te trezești dimineață și te prezinți la poliție, stai la coadă vreo 2-3 ore timp în care te sfădești cu 3 babe care țin locul la încă 10 vecini, auzi tot felul de povești despre boli și operații, despre criză, fotbal și politică și te lași îmbătat de mirosuri și conversații telefonice alese.

Ajungi la ghișeu în cele din urmă obosit și transpirat ca să afli că programul de lucru s-a terminat sau că nu ai cu tine toate actele. Încearcă numai să ieși bine în poză după toate astea! Și dacă vă pare că exagerez, mergeți la Poliție prin luna august să vedeți ce se întîmplă pe acolo.

Apropo, voi cum ați ieșit în poza din buletin?

Sursă foto

7 Comments

  1. La adulți mai e cum mai e, dar să vezi la copii. Prima oară i-am făcut pașaport Nereei la vreo 3 luni și am scăpat destul de ușor, deoarece soțul a ținut-o, iar eu am stat în spatele camerei și am zdrăngănit o jucărie. La 2 ani, când i-am reînnoit pașaportul, treaba n-a mai mers la fel de bine fiindcă n-o mai puteam prosti la fel de ușor. Așa se face că ne-am chinuit vreo 15 min să-i facem poza fiindcă ba zâmbea, ba se uita pe pereți, ba avea ochii închiși. Chiar când am fost pe punctul de-a-mi pierde speranța, m-a anunțat funcționara că în sfârșit avem o poză validată de program :).La câte încercări a avut parte, îți dai seama c-a ieșit super, spre deosebire de maică-sa, care iese ca pasta în mai toate pozele, inclusiv cele de pe documentele oficiale 🙂

  2. aparatele sunt vechi ,proaste si cucoanele de acolo niste babe expirate ,scarbite de viata pe care le doare in cur de tot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button