Ofuri cotidiene

Cumpăr mașină de cusut Singer

La începutul acestei luni în Baia Mare au reapărut anunțurile cu mașinile Singer. Am spus ”reapărut” pentru că genul acesta de ”campanii” apar odată la cîțiva ani, fac cîteva victime, după care făptașii dispar ca ariciu în ceață fără ca autoritățile să-i fi depistat.

Cum au luat naştere aceste anunțuri și care este explicația acestui fenomen? Se pare că în România totul a început prin anii ’90, în plină tranziție, cînd dezinformarea și hei-rupismul era la el acasă. Anume atunci s-a creat această vîlvă în jurul mașinilor Singer.

Unii spuneau că mașinile conțin metal prețios, aur şi platină, alții susțineau că evreii au imprimat pe ele în vreme de restriște coduri bancare din Elveția, iar alții credeau că acestea reprezintă piese de valoare pentru anumiți colecționari germani.

Pe fondul acestor mituri urbane au înflorit escrocii. Cum funcționează înșelătoria? Să știți că am auzit de mai multe metode. De exemplu: se ia una bucată șmecher care printează o tonă de afișe prin care anunță plebea că e un neamț get-buget dispus să dea o căruță de bani pe o mașină de cusut Singer.

Cei care au o astfel de mașină sună la numărul din anunț, li se confirmă că mașina lor este valoroasă, dar că ea trebuie autentificată la un specilist, proces care costă cîteva sute de eurași bălai, după care naivul nu mai aude niciodată de neamț. Asta e versiunea light.

Celălalt scenariu e un pic mai complicat, dar și mai bănos. Presupusul neamț îi spune omului că mașina lui de cusut face pereche cu o alta, la fel de scumpă și că vrea să le cumpere pe amîndouă. Omul este pus în legătură cu posesorul perechii, e încurajat să o cumpere cu perspectiva de a le vinde pe ambele la pachet.

Prețul vehiculat pentru o mașină Singer se învîrte undeva pe la 40.000 – 50.000 euro. Naivul e bucuros să o cumpere cu cîteva mii de euro pentru că speră să o revîndă cu cîteva zeci de mii neamțului. Evident că în cele din urmă victima rămîne cu două mașini de cusut vechi și cu cîteva mii de euro gaură în buget.

Poate că scenariile vi se par fantastice, dar vă asigur că acesta funcționează. Mai ales în această periodă de deznădejde și criză economică. Drept dovadă, odată la cîțiva ani mai citim prin presă despre un păgubit care s-a lăsat înșelat în acest fel. De aceea nu m-aș mira ca isprava să se repete și în acest an.

26 Comments

 1. Eu nu aş fi chiar aşa de dur, dar, într-adevăr, vina aparţine în mare parte celor care se lasă furaţi. Cum era? Nu e prost cel care cere, ci cel care dă 🙂

 2. Eu am fost cat pe ce sa vand o masina de cusut Singer care a apartinut mamei lui Stefan cel Mare. Mare este gradina Domnului si multi… ”creduli” in ea.

 3. da….. ! asa mai zic si eu, numai ca eu am doua masini de cusut ,si cred ca am sa le duc la fier fechi intr o buna zi…..!!

 4. Am un Singer din anul 1800, nu stiu exact modelul dar as vrea sa-l vand. Cine e interesat pot trimite poze. Cer si ofer seriozitate. Nr.meu de tel este 0740890600

 5. Am si eu o masina de cusut singer de vanzare . pt detalii pot trimite poze.

 6. am o masina de cusut singer model q41 an fabicatie 1964 pentru cei interesati sunati la tel 0755412304

 7. Intr-adevar am 2 masini de cusut Singer …mostenire de la bunicul meu care a fost croitor de lux inainte si dupa cel de-al doilea razboi. Amandoua par batrane , cred ca in jur de 100 de ani.Una din ele are piesele originale , are si carticica , in f buna stare de functionare ,cu serie ,etc. Cei care sunt interesati si seriosi, bineinteles, ma pot contacta pe elszacat@gmail.com
  Va multumesc

 8. Am si eu o masina decusut Sunger…stare buna,functioneaza,mostenita de la stra-stra bunica meaa…bineinteles ca as dori sa o vind si eu…

 9. am o masina singer seria H 1
  438172
  1 7
  ma poti contacta pe email .

 10. Vand masina de cusut singer seria c2330543 pret negociabil. Nr de telefon 0743863740

 11. Am si eu char doua. Dar din pacate una nu este functionala.Cealalta este in stare functionala. Nr. tel:0741687258

 12. Posed 1 masina SINGER si 2 mai mici. Pe cea mare o ofer spre posedare, e fertila. Cele mici trebuie sa ma creasca. Rog seriozitate!

 13. Vand masina de cusut Singer este originala. Mai multe detalii la telefon. O769155787

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button