Top articles

Cum să iei amendă like a boss

Îmi povestește într-o zi Adi, colegul meu de lucru, o pățanie din traficul românesc de la Nistru’ pîn la Tisa unde tot românu plînsu-mi-s-a că nu mai poate străbate de atîtea drumuri stricate. ”Eram în drum spre Cluuuj, începe el molcom (în arghelenește Cluj se scrie cu trei de u după cum bine vedeți)”.

”… și mă grăbeam de numa’, așa că am călcat-o” (un apostof și o virgulă laolaltă, aţi observat?). ”Ai călcat-o? îl întreb eu îngrozit. Pe cine?” ”Pedala, mă, moldovene, pedala! îmi răspunde el rîzînd. I-am dat blană, i-am dat să pută, mno, cum să-ți mai explic?”

”Am înțeles, bre, îl liniștesc eu. Ai apăsat șiorșica, traduc eu în graiul moldovenesc. Așa, și?” ”Și mă oprește poliția. Agent cutare, a lu’ cutare, ați depășit viteza și îmi arată poza pe computerul de la radar. Eu mă uit la poză, mă mir ce mîndru mi-s și-i propun să plătesc amenda pe loc.

Îi dau omului banii, îmi dă chitanță, mă urc în mașină și plec cu cîteva sute de lei mai ușor și la fel de în întîrziere ca și înainte (aici am plasat subtil două în-uri unu după altu, ați băgat de samă?). Așa că am călcat-o.

”Ai călcat-o? mă prefac eu iarăși îngrozit. Pe cine?” ”Măi, tu iar începi? Ți-am zis odată…” ”Ah, da da – pedala” îmi răspund eu singur. ”E-e-exact, confirmă el! (în arghelenește exact nu se scrie cu trei de e). Prin urmare depășesc iar viteza. Nu trece nici o jumătate de oră și aud sirena”.

“Mă uit în vizorul meu retro și văd aceeași mașină de poliție de mai devreme. Mno, zic, am pus-o! Două amenzi în mai puțin de o oră, așa ceva tre’ să poți. Trag pe dreapta și încep să mi se nălucească puncte de penalizare, carnete suspendate și întrebări de legislație, nu de alta, dar am devenit recidivist cît ai zice Maramureș plai cu flori“.

Polițistul se apropie, îmi bate sfios în geam după care aud și nu îmi vine să cred: ”Domnule Adrian, zice el. Ați achitat o amendă mai devreme și mi-ați dat cu 10 lei în plus. Vă rog să luați restul.” ”Îmi dă 10 lei, mă salută și pleacă, iar eu rămîn cu gura căscată în mașină”.

sursă foto

7 Comments

 1. asta-i banc sau chiar e adevarat? nu cred sa existe asa agenti de circulatie, sa-ti dea si rest inapoi… ori colegul tau Adi are un simt al umorului dezvoltat, ori tu vrei sa ne binedispui

 2. Nu e banc, Mihai. Omul mi-a spus cu mîna pe inimă că e adevărul gol-goluţ şi eu tind să-l cred 🙂

 3. Ca sa sustin povestea lui Andrei mai adaug ca eu am fost oprit pentru “intrarea in depasire la nivel cu calea ferata” (amenda vreo 250 lei si permisul retinut min 1 luna) si ca sa fie setul complet asigurarea era expirata de 2 zile (iarasi amenda nustiu cat si placutele retinute). Politistul m-a intrebat doar “La ce te-ai gandit cand ai plecat de acasa?” ….mi-a dat actele si mi-a spus sa ma duc cu Dumnezeu… am crezut ca visez.

 4. Mai sunt si astfel de politisti dar putini…
  Pe mine m-au oprit doi politisti de la rutiera pe ”centura” la Targoviste…ca nu am oprit la trecerea peste ceeace parea a fi o cale ferata.
  Era de fapt o cale ferata din acelea inguste folosite de garnituri speciale care ajungea la Combinatul de otel din localitate, inainte de 89′.
  Acum era nefololosita si acoperita 70% de pamant.
  Carnetul suspendat si amenda, …bla bla bla .
  Dupa ce si-au luat ”milionul ” mi-am dat seama ca ei se plimbau pe acolo special pentru ”fraieri” cu numere de Bucuresti care nu stiu ca trebuie sa opreasca in fata unei cai ferate acoperite de pamant…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button