Top articles

Cum au rezolvat un moroșan și un ungur problema Ardealului

Cuvîntarea de mai jos am auzit-o weekend-ul trecut la o nuntă din partea nașului mare – un moroșean drept la stat și iute la mînie, repede vărsătoriu ghe pălincă și aprig apărătoriu de țară și neam românesc. Așadar îi ofer cuvîntul.

Dragi prechini și stimați meseni. După cum ați aflat deja – s-a furat mireasa. Ceea ce nu știți însă este faptul că cel care a pus la cale acest act banditesc este unul dintre prietenii și colegii mirelui.

Hoțul se numește Attila – nume cu sonoritate și semnificație istorică deosebită pentru tot neamul nostru. Stați liniștiți, pentru că eu i-am găsit leacul și știu cum să recuperăm mireasa. Pînă atunci însă vreau să vă povestesc o mică istorie.

La începutul acestui an între mine și sus-numitul Atti s-a iscat o controversă legată de problema Ardealului. Și atunci noi am decis să rezolvăm problema ca între bărbați – adică la luptă că-i mai sfîntă.

Ne-am antrenat zi și noapte timp de o lună și în ziua strabilită ne-am înfățișat amîndoi la o sală de forță: cel care avea să ridice greutatea cea mai mare cîștiga lupta și odată cu ea și Ardealul. Primul am fost io.

Mi-am pus tacticos greutatea pe care o puteam ridica după care am mai adaugat încă pe atîta. M-am scremut, m-am opintit și am ridicat bara că, mno, în joc era mîndria neamului și pămîntul strămoșesc.

Cînd a văzut că am ridicat cît un elefant, unguru o pălit la față și plin de ciudă și-o pus o greutate și mai mare. Parcă îl văd și acum cum încearcă să o ridice și începe să o scape peste el. Văzînd acestea nu m-am putut abține și ca un prechin și tovarăș adevărat am pus mîna și l-am ajutat.

Treaba asta m-o costat o operație de hernie și 3 săptămîni în spital. Attila însă nu s-o învățat minte și amu o furat mireasa. Mno, nu-i bai! Eu îs dispus să fac gestul suprem pentru a împăca odată și pentru totdeauna neamurile noastre.

Dacă ne aduce înapoi mireasa, eu îi dau lui Attila Ardealul… cu tot cu fainoșag.

Nașul arată la toată lumea o cutie cu pateu Ardealul. Attila intră pe ușa cu mîinile larg deschise în timp ce doi feciori aduc mireasa în brațe. Mirii se țucă cu sete, nașul se îmbrățiează cu hoții în timp ce Attila arată bucuros la toată lumea Ardealul.

Uite așa au rezolvat un moroșan și un ungur problema Ardealului.

Sursă foto

3 Comments

  1. Nu exista un conflict intre maghiari si romani aici. Doar in mintea prea relaxata a unor frustrati.

  2. mentioneaza ca si cei 2 feciori care au adus mireasa in brate, tot unguri erau… si ei nu o primit nici un Ardeal :))))

  3. Arthur, ai dreptate. Am uitat să menționez acest detaliu important.

    Din cîte știu, a fost ultimul pateu pe care l-am găsit la non-stop. Cu prima ocazie aveți fiecare cîte un Ardeal din partea mea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button