Ofuri cotidiene

Cum poți fi călcat pe trecerea de pietoni

Sîmbăta trecută era să fiu călcat pe trecerea de pietoni de un moș ce conducea un Logan cu numărul MM06KNB. Nu știu de ce, dar pînă nu demult, trăiam cu impresia că odată ce înaintează în vîrstă, oamenii devin mai înțelepți, mai cuminți sau măcar mai cumpătați.

M-am înșelat amarnic. Se pare că prostia și mîrlănia nu cunosc nici vîrstă, nici poziţie socială. Eram așadar pe strada Victoriei, nu departe de sediul Electrica, și am decis să traversez pe cealaltă parte a drumului. Victoriei e o stradă destul de circulată, cu două benzi pe sens.

Așa că am coborît frumușel de pe bicicletă, m-am asigurat și am pornit pe trecerea de pietoni. În stînga era liber, în dreapta am observat o mașină cam la vreo suta și ceva de metri apropiindu-se cu viteză destul de mare.

Eram aproape la mijlocul drumului cînd mi-am dat seama că mașina nu prea are de gînd să încetinească. De aceea m-am oprit. S-a auzit un scîrțîit și Loganul a frînat brusc în ultimii 5 metri care îl despărțeau de zebră.

După care am decis să-mi continui liniștit drumul sub un potop de înjurături și observații din partea șoferului. Mi-am ridicat mîinile în aer în semn că nu înțeleg ce-mi reproșează. Atît i-a trebuit.

Șoferul, un moș la vreo 65-70 de ani, la costum, a țîșnit puscă din mașină lăsînd portiera deschisă și a început să-mi explice că ”înainte de a traversa, pietonii trebuie să se asigure”.

L-am privit cu un amestec de amuzament și stupoare. Omul chiar vorbea serios. Degeaba am încercat să-i explic că același regulament îl obligă să încetinească la fiecare zebră și să cedeze trecerea celor care traversează.

Omul o ținea una și bună, iar cînd a văzut că scot telefonul și-a ieșit din sărite. A urcat în mașină și a vrut să dea peste mine. Între timp, în spatele lui se formase o coadă de cîteva mașini.

Un taximetrist a trecut sictirit pe lîngă mine și mi-a declarat cunoscător că ”nu am voie să trec cu bicicleta cu trecerea de pietoni”. I-am spus că eram lîngă și nu pe bicicletă, după care s-a făcut nevăzut.

Moșu meu se ambala și mai tare în mașină. Am luat în considerare opțiunea de a suna la poliție și am renunțat pe loc. În România trebuie să fii omorît, jefuit sau măcar călcat ca să te ia cineva în serios.

Mi-am notat numărul mașinii, după care am trecut cele două benzi care mă despărțeau de trotuar. Acum îmi pare rău că nu am făcut poză sau un filmuleț. Le-aș fi putut trimite la un ziar local sau chiar la un post TV.

… dar sub imperiul momentului, m-am pierdut puțin cu firea. Așa că am rămas cu un gust amar şi cu o mare tristeţe în suflet, dar și cu bucuria că am scăpat nevătămat dintr-o situație care se putea lăsa ușor cu consecințe grave.

sursă foto

6 Comments

 1. Mosul: – Trebuia sa te asig.. bla bla..
  Andrei: – Cind iti zapeezdesc una! eu is debil

  [versiunea lui cezar]

 2. Cezar, eram într-o stare de spirit zen. Aşa de calm nu am reacţionat niciodată. În mod normal îmi sărea muştaru, îl înjuram pe moldoveneşte şi îi spărgeam ceva la maşină 😀

 3. Si eu circul des cu bicicleta in oras.
  Pe buna dreptate, cand vad un mos/baba la volan, deseori intr-o puscata de Dacie 1310, stiu din start ca el are prioritate. De mule ori a trebuit sa pun piciorul jos in mijlocul sensului giratoriu sa treaca mosul cu masina, desi se uita la mine senil, intra frumos in sens prin fata mea. Pori sa-l injuri ca oricum bateriile de la aparatul auditiv i s-au terminat de 10 ani.
  O chestie care ma mai enerveaza ii cand parcheaza pe dreapta, ii vad ochii in oglinda ca se uita la mine si deschide usa sa iasa la piata. Crede ca eu vin cu Tohan-ul si are timp sa iasa din masina.

 4. N-am inteles niciodata chestia asta cu soferii care „se fac” ca dau peste tine. Mi-ar fi si greu sa cred ca se intampla daca n-as fi fost martora la astfel de comportamente, respectiv chiar tinta lor la un moment dat. Si, in cazul prezentat de tine, nici de ce a coborat soferul de la volan. In conditiile in care nu isi lovise masina, iar singura „paguba” suferita era faptul ca fusese, vai Doamne, nevoit sa franeze pe trecerea de pietoni.
  Singura explicatie pe care o vad la astfel de atitudini e ideea ca el ca sofer e cumva superior fraierului/prostovanului/sarantocului etc. care circula pe jos sau cu bicicleta sau cu orice altceva in afara de masina SI indrazneste sa-l deranjeze pe el in trafic.Nici nu mai are rost sa spun ca o astfel de gandire e mai mult decat stupida…

 5. parca am trai in salbaticie,fiecare isi are propria regula si isi face de cap..Stiu cazuri,cand un baiat de procuror a dat seara peste un om pe trecerea de pietoni,l-a omorat iar noaptea ,au mutat trecerea de pietoni,cu cativa metri in fata ,numai sa iasa cu capul sus si sa nu faca puscarie plodul. .Deci in Romania se poate intampla orice,fii multumit ca ai scapat teafar :-d.

 6. De eram eu mosu’ iti dadeam bicicleta aia peste cap !! :))) Tu n-ai invatat ca trebuie sa respecti oamenii mai batrani ? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button