Ulciorul cu pătărănii

Cum au apărut ungurii

Bulcsu-conducator-armatelor-ugare-sec-10În istoria fiecărui popor există momente cheie, momente de cotitură care-i hotărăsc într-un fel sau altul viitorul. În acest articol vă voi povesti despre un astfel de moment din istoria poporului maghiar.

Era o dimineață caldă de toamnă a anului 901. Oștile ungurești se întorceau victorioase după o serie de raiduri. Bulcsú se trezi cu noaptea în cap cu sentimentul că ceva important avea să se întîmple. Privi spre orizont, contemplă norii, își umezi degetul și deduse direcția vîntului. „E vîntul schimbării”, se auzi de undeva o voce.

„Nem megyünk haza?” îl întrebă Lél. „Igen”, răspunse într-un tîrziu Bulcsú. Adică, da – mergem acasă. „Am umblat, jefuit și babardit destul. Tremură de frica noastră jumătate de Europă. Dar vine un moment în viața fiecărui bărbat cînd trebuie să se gîndească la viitor”.

„Îmi găsesc și eu o fetișcană, îi spuse el lui Lél , iau un credit de la OTP Bank și îngrop securea războiului. Poate deschid și un bar, așa să nu mă plictisesc… Vreau măcar doi băieți”, completă el într-un tîrziu în timp ce oastea sa se mișca neauzit sub razele calde ale amiezii.

„Oh minune”, strigă deodată Lél arătînd cu degetul în depărtare și armata încremeni pe loc. La o distanță de zborul unei săgeți apăru un stîlp pe care licărea un semafor: deasupra lui – două indicatoare rutiere, sub el – un bătrîn adormit.

Bulcsú se apropie cu grijă, iar bătrînul tresări ca dintr-un somn adînc. „Mno, servus, îi spuse acesta. De vei merge la stînga, o să dai peste frig, vodca bună, nivel de trai ridicat și speranță mare de viață”.

„Dacă o iei la dreapta, vei întîlni un lac imens, mîncăruri condimentate, pălincă și femei frumoase. E momentul să alegi!” Totul a încremenit brusc și cele două posibilități îi trecură ca niște săgeți prin fața ochilor.

Se întoarse la tovarășii săi și le povesti totul. „Spre Balaton, strigară oștenii. Vrem bob gulyas, pălincă și femei. Ce să facem noi cu frigul și zona euro?” 90 de ani mai tîrziu aceste triburi au trecut la catolicism şi au pus bazele Regatului Ungar.

sursă foto

One Comment

  1. Unul dintre ei era Bledea – fratele lui Attila cel Cel Groaznic – a carui nume ne-a ramas peste milenii ca Buda, Budea, Budai etc. intalnite azi din Rusia pana in SUA. Vezi capitala Ungariei..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button