Cîte ceva despre rutierele din Moldova

Un străin care a vizitat măcar o dată Chișinăul, sau orice altă localitate din Republica Moldova, a observat cu siguranță o particularitate legată de transportul în comun din spațiul basarabean. O pondere covîrșitoare în acest sens o au rutierele. Vă propun așadar să discutăm azi puțin despre ele.

Ce este rutiera?

Rutiera, prescurtat ruta, sau marșrutka (în limba rusă) este un microbuz folosit pentru transportul urban sau interurban în comun. Aceasta circulă pe un traseu stabilit și are de obicei 16-20 de locuri destul de incomode, situate la o distanță mică unul de celălalt.

Cîți oameni încap într-o rutieră?

De regulă rutiera transportă un număr mai mare de călători decît locurile disponibile. La transportul interurban vorbim despre taburete, scăunele, scînduri și alte improvizații care permit proprietarilor să ia mai mulți pasageri.

În cazul rutierelor din orașe, cunoscute și sub numele de maxi-taxi, numărul persoanelor trasportate este practic nelimitat. Acesta poate ajunge ușor pînă la 30-40 de persoane în cazul unui microbuz cu 16 locuri și nu spun asta din auzite, ci din experiență proprie.

Cine sînt șoferii de rutiere?

… totul depinde de șoferii din rutiere și de cît de lacomi sînt aceștia. Uneori șoferii încarcă așa de mulți oameni, încît mașinile abia reușesc să mai pornească, iar oamenii ies pe jumătate asfixiați. Ca regulă generală șoferul este agresiv, needucat și nu se dă în vînt după regulile de circulație.

Șoferul de rutieră îndeplinește mai multe sarcini: conduce mașina, încasează banii, dă rest, numără pasagerii, deschide și închide ușa, fumează, vorbește la telefon și își bea cafeaua – toate acestea în același timp.

Mercedes Sprinter de culoare albă

Mercedes-ul Sprinter de culoare albă este campion absolut atunci cînd vine vorba de transportul în comun. Nu știu care este explicația acestui fenomen, poate fiabilitatea acestui model. Uneori însă am impresia că toate Mercedes-urile Sprinter second hand din Europa au ajuns în Moldova.

Probabil că producătorii germani nu și-au închipuit vreodată că o mașină făcută de ei poate duce atîta încărcătură și ar vărsa lacrimi amare dacă ar ști la ce cazne și suplicii sînt supuse mașinile lor în Europa de est.

Avînd în vedere importanța rutierelor în viața moldoveanul de zi cu zi și răspîndirea Sprinter-ul nemțesc ca mijloc de transport în comun, propun ca sigla producătorului german să fie inclusă pe stema țării noastre și să i se închine o strofă în imnul de stat. Am zis.

sursă foto

2 Comentarii

  1. mooooooooooor de ras kiar ai descris perfect ”rutiera” placceeee mult bravo

    Cum ți se pare acest comentariu? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Mulţumesc, Lidia 🙂 Îmi eşti martoră că nu am înflorit nimic. Tot ce-am scris e adevăr curat 🙂

    Cum ți se pare acest comentariu? Thumb up 0 Thumb down 0

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum am mers în microbuz cu Mihai Eminescu, Alexandr Pușkin și Veronica Micle | Andrei Albu - […] P.S. Mai multe despre rutierele din Moldova am scris aici […]
  2. Cele mai bune glume de la Untold festival | Andrei Albu - […] Dacă va plăcut experiența, recomand să mergeți cu un microbuz din Republica Moldova. Acolo tot timpul e ca la…

Scrie un răspuns