Ofuri cotidiene

Cît timp e „normal” să aștepți la stomatolog?

stomatolog-cluj
Am început să scriu acest articol în timp ce așteptam la dentist. Știți voi – perioada aceea chinuitoare în care stai în sala de așteptare și te pregătești să fii „lucrat în gură”, o așteptare ce nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute. Teoretic.

Practic la prima ședință la care am mers în acest an am așteptat 1 oră și ceva înainte să intru, ceea ce mi se pare foarte mult. Să vă explic cum văd eu lucrurile: să presupunem că ai convenit să te întîlnești cu cineva la o oră anume.

Ajungi la locul cu pricina, aștepți 15 minute, aștepți jumătate de oră. După care te sună respectivul și îți spune că vine neapărat, dar mai durează pînă ajunge. Ce faci, îl mai aștepți sau pleci acasă și îl cataloghezi drept neserios? Dacă ați ales a doua opțiune înseamnă că avem acceași părere.

Și atunci de ce ar fi lucrurile diferite în cazul medicilor? Mai ales că e vorba de un cabinet privat (deși, într-o țară normală, cu un sistem de sănătate funcțional, așa ceva nu ar trebui să se întîmple nici în sistemul public). Am întrebat cîțiva oameni din breaslă și am aflat următoarele.

Mi s-a spus că medicina nu e matematică. Degeaba programezi omul la o oră, pentru că există n lucruri care pot apărea și pe care nu le poți anticipa: urgențe, pacienți care întîrzie, intervenții care durează mai mult decît era de așteptat etc.

Și se pare că lucrurile astea tind să se întîmple în special la medicii buni. Așadar cu cît e mai bun medicul, cu atît șansele să fie coadă cresc. Cel puțin asta am dedus eu din informațiile primite.

Revenind la întrebarea din titlu: e firesc să aștepți la stomatolog? Și dacă da, atunci cît timp e normal și cît e prea mult? Nu de alta, dar luna trecută pentru fiecare oră petrecută în cabinetul stomatologului am stat 20 minute în sala de așteptare.

În cele din urmă soluția pe care am găsit-o a fost să sun doctorița cu jumătate de ceas înainte de ora stabilită pentru un update de ultim moment. Așa am redus timpul de așteptare la jumătate. Voi ce experiențe ați avut la stomatolog?

Sursă foto

3 Comments

  1. 2 ore 🙂 dar din experienta stiu ca o manevra stomatologica care in mod normal dureaza 7 minute se poate transforma intr-o ora… ce faci cu pacientii din sala de asteptare? iesi sa ii informezi ca inca mai ai de lucru si nu stii cat se va prelungi sau te focusezi asupra lucrului incercad sa il faci cat mai bine? preferi ca medicul sa isi faca griji pentru pacientii care asteapta in sala de asteptare sau pentru cel care este in scaun? chiar si o banala interventie se poate complica si daca tu ti-ai alocat 7 minute dupa care il dai afara, pacientul avea complicatii care necesita interventie chirurgicala… ce faci cu cel care lesina? Hmmm, grele intrebari

  2. Cea mai simplă soluție care îmi vine în minte: medicul își poate angaja o asistentă care să se ocupe de programări.

    În cazul în care programul se decalează, oamenii trebuie anunțați. La o adică, nu e mare lucru să dai un telefon și să-i spui pacientului să vină cu o oră mai tîrziu sau să-l reprogramezi într-o altă zi.

  3. In ziua stabilita ma suna doctorul si imi zicea sa fiu acolo in 15-20 min si asa ca nu asteptam deloc 😉 Lucky me 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button