Ofuri cotidiene

Cine se deplasează eficient mai departe ajunge

feet crossing the scramble in Shibuya, TokyoDuminică am devenit clujean cu normă întreagă. După cum am scris aici, am decis să dau liniștea din Baia Mare pe agitația din Cluj. Așa cum era de așteptat, diferența cea mai evidentă între cele două orașe care mă afectează direct este traficul.

De aceea vă propun să găsim împreună un răspuns la întrebarea: cum circulăm cel mai eficient în oraș? Privind retrospectiv, în Baia Mare lucrurile erau destul de simple: oraș mic, remunerație după buget. În maximum o oră de mers pe jos puteam traversa orașul dintr-un capăt în celălalt.

Avînd în vedere că stăteam chiar în buricul tîrgului, problema transportului nu era chiar deloc o problemă mai ales după ce am redescoperit bicicleta. În zilele ploioase sau friguroase soluția cea mai simplă era taxiul cu care puteam ajunge în orice punct cu cel mult 15 lei.

La Cluj lucrurile stau nițel altfel. Luni dimineață am văzut la cîteva semafoare din centru cozi de cîteva zeci de mașini, multe din ele cu un singur om înăuntru. Pun pariu că unii din ei ar fi putut alege ușor un alt mijloc de transport.

Tind să cred că nu au făcut-o din comoditate sau pentru că pur și simplu nu realizează impactul pe care îl au asupra celor din jur. Preferă în schimb să se plîngă că e traficul aglomerat, că nu sînt locuri de parcare și se încăpățînează să folosească mașina chiar și atunci cînd merg la magazinul de la colț.

De aceea cea mai eficientă soluție pentru deplasarea în orașe mi se pare folosirea unui mix de mijloace de transport. O spun și cei de la Comisia Europeană care ne îndeamnă să folosim de fiecare dată mijlocul de transport care se potrivește situației în loc să rămînem fixați pe unul singur.

E mai ieftin, mai simplu și mai sănătos. Tot ei vă încurajează să vă faceți un selfie care exprimă cel mai bine această idee, să îl postați aici și puteți cîștiga săptămînal un voucher 400 lei oferit de Decathlon.

Deocamdată pentru mine în Cluj rețeta este: mers pe jos + autobus spre lucru și înapoi, bicicletă pentru a explora orașul (mai ales în zonele cu piste de biciclete), mașină în afara localității și cumpărături, și taxi pentru ieșirile mai speciale.

Voi ce mijloace de transport folosiți în oraș?

5 Comments

  1. Albule – dai cu bicicleta in Cluj ca ajungi in 15-20 min oriunde, altfel stai blocat in trafic orice ai alege ;). Sau te pornesti devreme (~ 08:30) sa eviti rush hours

  2. Eu aveam viata usoara in Cluj. Locuiam in Manastur si trebuia sa ajung in Marasti. Aveam un singur bus de folosit, cam 30-40 de minute faceam.:)

  3. Cristian, pina vine iarna e buna bicicleta. In Baia Mare circulam cu ea mai mult pe trotuar. Aici e mai greu pentru ca-i aglomerat, iar pe drum se circula cu viteza.

    Banuiesc ca o sa-mi ia un pic sa ma acomodez cu ritmul din Cluj.

    Manule, banuiesc ca o sa mai dureze un pic. Daca promiti sa vii si tu aici, poate grabim nitel lucrurile 😀

    Robi, eu inca sint obisnuit cu cifrele din Baia Mare. Orice drum care dureaza mai mult de 30 min mi se pare prea lung 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button