Ofuri cotidiene

Cînd ai vecină o babă cu probleme mintale…

batrana-cu-topor-in-mana

Am ajuns să regret vecinii din fosta chirie. Poate vă mai amintiți de tinerii aceia de la etajul 4 care se iubeau așa zgomotos că îmi zăngăneau ferestrele la etajul 2. Ei bine, vara trecuta m-am mutat.

Vecina din apartamentul de sub noi și-a făcut apariția încă din prima zi: o bătrînă cu părul vîlvoi, în halat, cu privirea lunecoasă. Se uita în jur de parcă trăia într-o altă lume. A prins ușa întredeschisă în timp ce ne căram bagajele și a vrut să intre în apartament.

Am bănuit de la început că-i lipsește o doagă. A venit, ne-a anunțat că vorbește rusa și birmaneza (?) după care a plecat. Al doilea episod a avut loc prin noiembrie. Într-o dimineață ne-a bătut ușă, strigînd în gura mare că nu a putut închide un ochi toată noaptea din cauza „sunetelor produse de magneți”.

Am încercat să-i explic că magneții nu produc sunete, dar nu am avut cu cine discuta. Ea ținea una și bună că nu avea de gînd să ne permită să transformăm blocul într-un service de televizoare și magnetofoane.

Cel mai violent caz l-am avut miercuri dimineața. Mă spălam pe dinți cînd am auzit niște lovituri la ușa de intrare. Inițial mi s-a părut că se lucra la țevile din bloc. În momentul în care loviturile s-au mutat în ușă am știut că ea era.

Cu două zile înainte găsisem o scrisoare anonimă în care cineva ne avertiza că „așa nu se mai poate” și că „va lua măsurile legale”. Cînd am deschis, am văzut-o lovind ușa cu un picior de taburet și cu o coadă de mătură.

Zbiera că nu se mai poate odihni din cauza zgomotului produs de rîșnița noastră. Degeaba i-am spus că nu aveam așa ceva. Voia să intre în apartament să ne demonstreze contrariul. Normal că nu am lăsat-o.

În momentul în care s-a îndîrjit să mă lovească mi-a sărit țandăra și i-am spus vreo două. Trebuia să fiu diplomat, să nu-mi pun mintea cu o nebună, dar n-am putut. Se pare că atunci cînd vine vorba de conflicte, nu prea îs ardelean din fire 🙂

Nu mai știu ce i-am spus, la un moment a fugit în apartamentul ei. După ce m-am liniștit, am luat legătura cu administratorul care a chemat poliția. I-am bătut împreună la ușă, dar nu a vrut să deschidă. Polițistul mi-a recomandat să depun o plîngere.

Cu această ocazie am aflat că toată lumea din bloc a avut probleme cu ea la un moment dat și că au scăpat doar după ce 1. au depus plîngere care a avut drept rezultat o amendă sau 2. au strîns-o într-un colț și au băgat frica în ea.

Ieri ne-a vizitat fiica ei care ne-a spus că bătrîna are probleme mintale, mai ales atunci cînd nu-și urmează tratamentul și că evită să o interneze ca să nu piardă și ultima fărîmă de luciditate care i-a rămas.

Ca să aflu ulterior că cele două coțofene s-au plîns la poliție. M-am văzut nevoit așadar să pun mîna pe un pix și o foaie și să fac un lucru pe care nu l-am mai făcut demult – să scriu o declarație de două pagini pentru Poliție.

Inițial am vrut să le dau link spre această postare, dar n-a fost chip. Nu știu ce-o să fie mai departe și cum ar trebui să procedez. Voi ce-ați face în locul meu? Ați ignora-o? V-ați muta în altă parte? I-ați aplica o doză de trolling?

Apropo de trolling, după ce le-am povestit colegilor pățania, mi-au recomandat ca data viitoare, cînd baba se va plînge că nu poate dormi din cauza noastră, să o rog pe iubita mea cu voce tare să „dea mai încet rîșnița aia și să decupleze nițel magneții ca să ne putem auzi” 😀

Sursă foto

6 Comments

 1. Schizofrenia
  Simptomele pozitive

  Sunt evidente, mai usor de sesizat de cei din jurul pacientului.

  halucinatii: atunci cand auzi, vezi, mirosi sau simti ceva care nu este acolo
  idei delirante: sunt convingeri sau idei neadevarate.
  (Persoana este absolut convinsa ca are anumite puteri supranaturale sau ca este o persoana faimoasa sau ca cineva o spioneaza sau ii controleaza gandurile sau incearca sa ii faca rau.)

 2. Saraca… intr-adevar, data viitoare fii de acord cu ea. Zi-i ca dezactivezi magnetii.
  Placebo überall!

 3. In legatura cu magnetii este o farama de adevar… difuzoarele au magneti in ele. Poate o fi vazut si ea un difuzor dezasamblat de pe vremea lu’ Ceasca si i-o fi ramas aia in cap. In locul tau as zice ca nu de la mine se aude si ca ai facut deja plangere la politie ca nici tu nu poti dormi de zgomotul asta.(daca chiar e putin dusa) Bafta cu baba 😉

 4. Aveti grija cu asta, nu e de glumit. Cine stie cum intr-o noapte se gandeste ca iti va sta bine cu niste buzunarele pe la stomac si se gandeste sa aplice treaba asta?!

 5. Pe de o parte mi-i milă de ea. O tot aud plîngînd sau vorbind singură prin casă.

  Pe de altă parte mi-i puțin teamă de ce-i poate trece prin cap. Nu cred că mai stăm mult în apartamentul respeciv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button