Video, vinuri, vicii
Ce noutăți am văzut la festivalul TIFF 2017
Anul acesta am ratat primele 4 zile de TIFF din cauza mini-vacanței de 1 iunie în care am fost plecat din oraș. Am încercat să recuperez în zilele rămase, în special în privința noutăților pe care le-a adus ediția cu numărul 16. Vă prezint punctual impresiile din acest an:
- În 2017 TIFF Piața Unirii a avut cel mai mare ecran în aer liber (gonflabil) din istoria festivalului și cel mai mare număr de spectatori la deschidere (vreo 3000). Aveți mai sus o poză ca să vă faceți o idee de proporții.
Au fost mai multe locații în Cluj-Napoca și în afara orașului, în cinematografe, în aer liber și în diferite spații adaptate pentru festival în care s-au organizat atât proiecții de film, cât și evenimente speciale (concerte, prezentări, proiecții etc.). - Ediția a 16-a a TIFF-ului a atras considerabil mai mulți spectatori. Mi-am dat seama de acest lucru după ritmul în care se epuizau biletele. Anul trecut cumpăram liniștit bilete în ziua în care se difuza filmul.
În acest an dacă voiai neapărat să prinzi un eveniment, trebuia să îți rezervi bilet cu 1-2 zile înainte. Cozile de la casele de bilete din Piața Unirii ajungeau în unele seri la zeci de metri. Există așadar avantaje și dezavantaje atunci când un festival de film devine foarte popular. - Aspectul care mi-a plăcut cel mai mult la TIFF 2017 este faptul că această ediție a combinat cinema-ul cu noile tehnologii de pe piață. Prima a fost filmul interactiv la care am mers pentru prima dată în viață. Filmul interactiv este o proiecție în care spectatorii pot să interacționeze cu filmul pe care-l privesc și să decidă în ce direcție ar trebui să se desfășoare acțiunea.
La anumite momente cheie acțiunea stagna câteva secunde, iar spectatorii din sală decideau cu ajutorul unei aplicații prin vot majoritar ce decizie ar trebui să ia personajul principal. A fost o experiență inedită la care merită să mergeți măcar o dată. - Cealaltă noutate tehnologică din această ediție au fost filmele în realitate virtuală care au fost pentru mine o altă premieră. Am vizionat 3 scurtmetraje ce au durat în total vreo 30 minute timp în care am avut efectiv impresia că eram printre personaje, în mijlocul acțiunii. În primul film au fost câteva minute în care personajul zbura cu elicopterul.
Ei bine, senzația aceea că poți întoarce capul oriunde în film pentru a privi ce se întâmplă în jurul tău este bestială. Tehnologia VR folosită la TIFF nu a fost de ultimă oră, iar imaginea a suferit mult la capitolul claritate. Chiar și așa, 30 minute de VR m-au convins că acesta este viitorul cinematografiei. - Un alt capitol la care a punctat această ediție de festival a fost numărul de celebrități pe care le-a angrenat: actori, cântăreți, oameni de televiziune și de radio, vloggeri. Cap de afiș a fost actorul francez Alain Delon care a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea organizatorilor.
Cam astea au fost punctual impresiile din acest an, cu mențiunea că la această ediție am ratat multe evenimente interesante (de exemplu proiecția de la Castelul Bonțida în care coloana sonoră a fost interpretată de Filarmonica Transilvania). Sper să recuperez anul viitor.
Per ansamblu, festivalul a crescut ca fenomen, amploare și popularitate și cred că trendul se va menține și în următorii ani. Să ne vedem cu bine la ediția din 2018!