Ce ne facem cu Roşia Montană?
Povestea cu Roșia Montană respectă întru totul veșnica meteahnă românească: noi întîi facem și după aceea gîndim. La sfîrșitul anilor 90 am vîndut drepturile de exploatare pentru Roșia Montană, iar recent ne-am trezit că vrem s-o salvăm.
Uite așa a ajuns Roşia Montană unul din cele mai controversate subiecte din România. E vorba despre o zonă care ascunde în pîntecul ei în jur de 314 tone de aur, plus alte minerale preţioase. Asta în condiţiile în care preţul aurului a crescut de 5-6 ori în ultimii 10 ani.
Mai marii noștri au vîndut drepturile de exploatare unei corporații canadiene, dar lucrările de extragere au fost stopate datorită mișcării Salvaţi Roşia Montană, o inițiativă care ne avertizează despre efectele pe care exploatarea cu cianură le-ar putea avea asupra mediului din zonă.
Avem aşadar cea mai mare mişcare socială şi de mediu din ţară contra deschiderii celei mai mari mine de suprafaţă din Europa. În prezent lupta este una de imagine şi se duce mai ales în mass-media şi mediul online.
Tabăra pro-exploatare a realizat în ultimul an o campanie de sensibilizare a populaţiei legate de acest proiect prin prezentarea unor familii din zonă care nu vor decît să muncească şi pe care exploatarea i-ar ajuta să rămînă în ţară.
Drept răspuns, zilele trecute a apărut un spot emoţionant prezentat de Maia Morgenstern, în sprijinul cauzei Salvaţi Roşia Montană cu sloganul „Un om valorează mai mult decat aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară”.
sursă foto
One Comment