Ofuri cotidiene

Ce ne facem cu bicicliștii din România?

Mare vîlvă e zilele acestea la Baia Mare. După cum v-ați dat seama din titlul articolului, e vorba de bicicliști. Totul a început cu o hotărîre emisă de Consiliul Local Baia Mare care spune următoarele:

Circulația cu bicicleta pe aleile pietonale, pe aleile din parcuri, ștranduri, în zonele verzi, pe aleile de pe malul Săsarului constituie contravenție și va fi pedepsită ca atare.

Unii au aprobat, alții s-au scandalizat, să știți însă: consilierii din Baia Mare nu au inventat roata. Aceste prevederi fac parte din Codul Rutier 2013. Bine, bine, am întrebat noi, bicicliștii (mă includ și pe mine aici), atunci pe unde putem circula? Răspunsul sună cam așa:

Circulația cu bicicleta e permisă pe pistele pentru biciclete marcate corespunzător sau pe drumurile publice. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale, acestea pot fi conduse și pe acostament dacă circulația se poate face fără pericol.

Vă propun să discutăm în cele ce urmează despre fiecare opțiune în parte

pista-biciclisti-sibiuPistele pentru biciclete

România are multe piste pentru biciclete, dar acestea lipsesc cu desăvîrșire. Taman ca în comediile lui Caragiale. Guvernul nostru și administrațiile locale au treburi mult mai importante decît să-și bată capul cu astfel de prostii. Motivul este simplu:

Bicicliștii nu consumă carburanți, ei nu plătesc impozit (pe bicicletă), taxă de mediu sau de primă înmatriculare, nici asigurare obligatorie sau rovinietă. Pe deasupra mai au și îndrăzneala de a fi sănătoși. De aceea ei trebuie tratați cu maximă indiferență.

Asta în timp ce guvernanții noștri se bat cu pumnul în piept că luptă împotriva poluării, obezității și crizei financiare. Poate că în marile orașe lucrurile stau altfel, dar în Baia Mare avem 2-3 locuri cu piste pentru bicicliști. Și asta e mult spus pentru că în mare parte totul s-a redus la niște linii trasate pe trotuare.

Circulația pe drumurile publice

Eu merg cu bicicleta aproape zilnic de vreo doi ani încoace și trebuie să vă mărturisesc că am o strîngere de inimă cînd merg pe partea carosabilă. Știți cu toții cum circulă șoferii în România. Drept dovadă stau numeroasele accidente care au loc în fiecare zi.

ia-distractia-intre-picioareDe aceea pentru majoritatea șoferilor, bicicliștii sînt niște omuleți pe două roți care numai încurcă traficul, iar atitudinea generală este ”dă-te, mă, la o parte că tu nici măcar nu plătești taxe!”

Îi înțeleg pe șoferi, uneori e destul de greu să eviți bicicliștii în trafic, înțeleg și pietonii deranjați de bicicliștii care circulă pe trotuar sau în parc. Dar mai aproape mi-i cămașa mea.

Mai ales atunci cînd vreau să merg undeva cu bicicleta și îmi dau seama că nu am nici o opțiune în care pot circula în siguranță pentru toată lumea. Vorba cîntecului: mi-e milă de tine, dar de mine mi se rupe sufletul.

Pînă la urmă, cred că lucrurile se pot rezolva cu puțină bunăvoință și înțelegere. Dar unde găsim înțelegerea aia, cine a pierdut-o s-o avem noi care sîntem din ce în ce mai stresați și mai puțin toleranți cu cei din jur? Întreb numai, poate știe cineva să-mi răspundă.

P.S. 1
Primarul orașului Baia Mare a reacționat la situația creată și urmează să propună soluții pentru rezolvarea problemei în cadrul întîlnirii Consiliului Local de astăzi.

P.S.2
Ieri în drum spre casă am găsit lîngă un coș de gunoi un indicator ce interzice accesul în parc cu animale de companie și cu biciclete. Vreau să cred că acest gest a fost unul de protest fața de decizia Consiliului Local dovada aici

Actualizare 30 august
Scriu aceste rînduri proaspăt întors de la evenimentul ciclist Critical Mass. În Baia Mare numărul de participanți a fost mult mai mic decît luna trecută, poate și din cauza ploii mărunte care dădea tîrcoale orașului. Oricum, e bine că a avut loc.

Vestea bună vine din partea Consiliului Local. În urma sesizării făcute de primarul orașului interdicțiile pentru bicicliști au fost anulate. Indicatoarele aferente au fost scoase, mai mult de atît: în Parcul Tineretului s-au trasat piste pentru biciclete. Nu e mult, dar totuși e ceva!

Sursă foto

11 Comments

 1. Biciclistii sunt luati la misto. De aceea e nevoie sa isi faca simtita prezenta cat mai des. SkirtBike, Critical Mass sunt idei bune, care trebuie promovate intens.

 2. Un aspect care nu a fost punctat e faptul ca exista si biciclisti care circula haotic si/sau agresiv si care ajung mai devreme sau mai tarziu sa produca accidente (de regula destul de devreme). INSA a incerca sa stapanesti astfel de persoane ingradind libertatea TUTUROR biciclistilor e aberant. Singura solutie viabila – pe termen lung – ar fi realizarea unei infrastructuri care sa le permita tuturor biciclistilor sa circule in siguranta SI masuri de educare a TUTUROR participantilor la trafic: pietoni, soferi, biciclisti, scuteristi. Educatie care se poate realiza si prin actiuni gen SkirtBike sau Critical Mass, si prin informare si, in ultima instanta, si prin sanctiuni.

 3. Andrei, așa cum ți-am spus și atunci când ne-am întâlnit, din punctul meu de vedere cel mai bine e ca bicicliștii să circule pe trotuare. În 27 de ani, de când sunt pieton, nu m-a deranjat nici un biciclist, în schimb, m-au încurcat în calitate de șofer, deși nu neapărat din vina lor. Dacă ai un biciclist în față, nu poți să treci peste el, ci trebuie să-l depășești la fel cum ai depăși o mașină, ceea ce de multe ori presupune să încetinești, până-l poți depăși în siguranță. Și soțul meu mai circulă cu bicicleta și, la fel ca pe tine, l-am sfătuit să circule pe trotuar. Mai bine te înjură niște babe, decât să te acroșeze vreun prost cu mașina, ceea ce se întâmplă mai des decât credem. Dacă situația nu se remediază, eu vă sfătuiesc să luați atitudine. Vă susțin și eu.

 4. Alina, oameni care circulă haotic există peste tot: printre șoferi, bicicliști și chiar printre pietoni 🙂

  Educarea e într-adevăr o soluție, una pe termen lung, dar știm cu toții cum e tratat sistemul de educație în țara noastră 🙁

 5. Cristina, de cele mai multe ori așa fac și eu: prefer să merg pe trotuar decît să-mi asum riscul să mă bag în trafic.

  Bicicliștii însă ar trebui să circule pe piste speciale, așa cum se întîmplă în țările care iau în serios această categorie de oameni și care încurajează mersul pe bicicletă

 6. Desi sunt de partea biciclistilor, tocmai am asistat la o scena care mi-a lasat un gust amar…

  Doi batranei mergeau frumos pe trotuar, incet, cum puteau ei, oricum nu ocupau tot trotuarul, si un grup de vreo 4 biciclisti din sens opus mai sa nu se catere pe ei. Unul dintre baieti s-a oprit in fata batranei cu cativa centimetri, pana s-a dat tanti la o parte sa poata trece el.

  Normal doamna s-a suparat (doar nu facea nimic deplasat, se plimba neavand treaba cu nimeni), insa reactia tanarului, citez „bai, mars acasa” in gura mare catre batranei mi s-a parut de-a dreptul aroganta si jignitoare… 🙁

  Nu stiu daca vom reusi vreodata sa schimbam mentalitatea asta si sa reusim sa ii respectam pe cei de langa noi, fie ei pietoni, biciclisti sau soferi…

 7. Vai, ce dobitoc! Uite genul acesta de oameni ne fac noua reputație proastă. Respectul pentru cei din jur vine din educație și pun pariu că tinerii de care ai povestit nici măcar nu au auzit de așa ceva.

 8. Din pacate asa e, si e trist ca deseori, din cauza unor „oameni” de felul acesta, suntem incadrati toti in aceeasi categorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button