Ofuri cotidiene

Ce ați zice să închidem grădinile zoologice?

maimuta-inchisa-gradina-zoologicaȘtiu, pare o propunere destul de radicală și primul lucru care îți trece prin cap este să te întrebi: cum adică, să le închidem chiar pe toate? Răspunsul ni-l dau oficialii din Costa Rica care intenționează să desființeze toate grădinile zoologice publice din țară.

Majoritatea animalelor urmează să fie eliberate în mediul lor natural, iar grădinile zoologice vor fi transformate în parcuri botanice. Asta se întîmplă într-o țară care a interzis în 2002 vînătoarea ca sport și nu a mai permis circurilor să aibă animale (sursă).

Prima dată cînd am fost la o grădină zoologică eram prin clasa a șasea. Îmi amintesc cît de impresionat am fost să văd animale exotice. Totuși, după ce a trecut primul val de entuziasm, mi-am dat seama cît de nefericite sînt acele animale și mi s-a făcut milă de ele.

urs-trist-inchis-in-cusca-gradina-zoologicaÎn ultimii ani am vizitat cîteva grădini zoologice. În majoritatea din ele animalele erau ținute în condiții improprii cu hrană insuficientă și spațiu mult prea mic.

E destul să amintesc grădina zoologică din Baia Mare la care nu cred că o să mai merg vreodată. Ultima oară cînd am vizitat-o am fost deprimat vreo săptămînă.

Printr-o cincidență ciudată, chiar cînd scriam aceste rînduri am dat peste o știre conform căreia Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă temporar din cauza condițiilor în care erau ținute animalele.

Nu contest, poate că odinioară grădinile zoologice erau ceva inedit. Între timp lucrurile s-au schimbat: avem internet și televizoare 3D care ne pot aduce viețuitoarele în sufragerie în cîteva clipe.

Și atunci vă întreb: oare merită să ținem în continuare animalele închise în cuști, de multe ori în condiții insalubre, doar de dragul de a ne uita din cînd în cînd la ele?

mina-de-maimuta-intinsa-din-cusca-zoo

P.S.
Vă mai amintiți de cartea/filmul Planeta Maimuțelor? În acel univers maimuțele dominau lumea, iar oamenii făceau parte dintr-o specie inferioară ținută în cuști. Am pomenit acest lucru pentru a oferi și o altă perspectivă la această discuție.

Sursă foto 1 2 3

4 Comments

  1. Ultima oară am fost la grădina zoologică atunci când Nereea avea vreun anișor și, la cât de tare m-a traumatizat ceea ce-am văzut, mi-am jurat că n-o voi mai duce niciodată acolo. Tristețea din ochii animalelor era atât de evidentă încât și un copil de 3- 4 ani și-ar fi dat seama că animalele alea sunt nefericite.
    Foarte bine au făcut că au închis-o, pentru că animalele de acolo era efectiv batjocorite. Sper doar să ajungă într-un loc mai bun.
    Cât despre întrebarea da, da, aș fi de acord cu desființarea grădinilor zoologice.

  2. Unde sa semnez?
    Clar ca sunt „pentru”!

    Gradina zoo din Baia Mare nu s-a inchis temporar. S-a inchis definitiv. Este „in plan” intr-un viitor indepartat sa faca o alta, pe un teren mult mai mare, in care animalele sa nu fie tinute in custi, la standarde UiE etc. Dar primarul a mentionat ca nu-i o prioritate si ca n-o sa redirectioneze bugetul catre asta. Eu zic ca nu se va intampla. Sper!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button