Ofuri cotidiene

Catedrala Mântuirii Neamului – o risipă de sute de milioane de euro

Nu mi-a venit să cred cînd am văzut ştirea. Guvernul României împreună cu Biserica Ortodoxă Română au hotărît să construiască în centrul capitalei o catedrală a cărei costuri sînt estimate la sute de milioane de euro, sursa fondurilor fiind Patriarhia şi bugetul de stat.

E vorba de acelaşi buget care nu are bani pentru sănătate şi educaţie. În România se închid lunar şcoli şi din ce în ce mai multe spitale, dar construim din ce în ce mai multe biserici.

Scopul conducerii noastre este clar: nu avem nevoie de cultură, nu ne trebuie oameni educaţi şi sănătoşi care pun întrebări incomode. Avem nevoie de indivizi pioşi, ascultători şi proşti care pun pe seama voinţei divine toate lucrurile din lume.

Oare numai mie mi se pare această iniţiativă o risipă complet inoportună? Susţinătorii proiectului vin cu argumente de genul că acestă construcţie va reprezenta un simbol al demnităţii naţionale, un templu al spiritualităţii neamului.

Posibil. Dar nu faci un astfel de gest de megalomanie în plină criză cînd oamenii nu au ce mînca. Biserica deja beneficiază de fonduri de două ori mai mari decît artele sau cercetarea ştiinţifică. Iar guvernul găseşte de cuviinţă să doneze un teren în valoare de 200 mii euro chiar în faţa Casei Poporului.

Într-o altă ştire azi dimineaţă aud că partidele de la guvernămînt au probleme serioase cu creditele luate pe durata campaniilor electorale de la diverse firme private. În acest context proiectul vine exact la timp pentru cei care căutau o oportunitate excelentă pentru spălare de bani şi îmbogăţire din banii statului.

5 Comments

  1. Păi bine… dar atunci lasă statul să retrocedeze toată avuţia istorică a bisericii şi atunci să vedem cine de la cine va cere… biserica avea mari terenuri şi bogăţii date de binecredincioşii domnitori care ulterior au fost luate cu forţa iar acum statul conform legii este obligat să retrocedeze biseriicii ceea ce-i aparţine. Iar referitor la săraci, nu ştiu dacă cineva face atîta caritate ca Biserica, avînd multe centre de ajutorare a săracilor… şi mai lăsaţimă cu „oamenii nu au ce mînca”.

  2. Veaceslav, biserica e la fel de coruptă ca şi sistemul politic. E plin de preoți burtoşi cu mașini de lux şi case pe deal. Marea majoritatea merg la teologie pentru profituri și viață ușoară, prea puțini – din vocație.

    Biserica face caritate, ai dreptate, dar pentru asta primeşte donaţii şi finanţări. De asta e scutită de taxe şi impozite şi sînt foarte mulţi care profită de acest lucru.

    Instituţia bisericească a reuşit de-a lungul timpului să transforme credinţa într-o afacere, una foarte profitabilă.

  3. O pădure are multe crengi uscate, iar noi oricum ne bucurăm de verdeaţa pădurii… şi cum ceva toţi trec la atacul asupra bisericii din cauza „unora” care există în sînul ei, sunt deacord că există uscături dar vorbim de biserică, de cultură şi nu de „popi”.

  4. Sînt român originar din Basarabia. Nu sînt împotriva religiei, sînt doar împotriva celor care exploatează credința în interes propriu.

    Cu siguranță că George Carlin a spus-o mai bine și mai clar decît mine, vezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button