Ofuri cotidiene

Blestemul românilor și exploatarea gazelor de șist de la Pungești

Pungesti-exploatare-gaze-de-sist-RomaniaCel mai mare ”blestem” al nostru, al românilor, este faptul că avem o țară frumoasă și bogată. De-a lungul istoriei invadatorii au venit valuri-valuri, iar noi am fost prea slabi să le facem față.

Așa că de cele mai multe ori am tăcut și am plecat capul. Alteori am luptat. Neamul acesta nu a dus niciodată lipsă de oameni vrednici și puternici. Nu am știut să-i apreciem însă cînd a fost cazul și majoritatea s-au stins repede trădați de propriii lor semeni.

După sute de ani de umilințe succesive trădarea și înșelăciunea ne-au intrat în sînge ca un vierme otrăvit. Hoții, mișeii și lingăii s-au instalat comod la conducere slujind pe cel care dă mai mult sau pe cel de care se tem mai tare.

De mai bine de 2000 ani se cară bogății din această țară. Unele s-au epuizat, altele au rămas neatinse… deocamdată. Așa că lacomii lumii continuă să vină peste noi cu aceeași privire nesătulă. În trecut o făceau cu armate.

Astăzi oștirile au fost înlocuite de corporații. Într-o țară umilită, debusolată și tristă banii pot cumpăra aproape orice: președinți, legi și guverne. După ce au pus proiectul Roșia Montană pe pauză, guvernanții s-au apucat de gazele de șist.

La Pungești oamenii sînt bătuți și închiși pentru că au îndrăznit să protesteze: pentru că nu vor să li se surpe casele și să li se otrăvească fîntînile. O fac jandarmii români în slujba celor de la Chevron. Și Pungeștiul este doar începutul.

Harta-perimetre-ANRM-Romania
Băile Felix au fost luate în colimator. Maramureșul este și el pe listă. Dacă stăm și nu facem nimic mai devreme sau mai trîziu vom ajunge în situația pungeștenilor și atunci s-ar putea să fie prea tîrziu.

Ce poți face tu în acestă privință? În primul rând informează-te! Internetul este în acest caz aproape singura sursă independentă. Îți recomand documentarul Gasland și o analiză scurtă marca Ora de Business pe acest subiect…

… precum și diverse știri legate de exploatarea gazelor de șist în România. Nu fi indiferent, ia atitudine dacă crezi că la Pungești are loc o nedreptate! Fă-o prin mijloacele pe care le ai la dispoziție, orice gest contează!

Sursă foto 1 2

4 Comments

  1. Si altii au o tara frumoasa si bogata si nu sunt exploatati. Cred ca problema e la oamenii din tara, iar conudcatorii aia vrednici ce se ridicau dintre astia mai pricajiti, deveneau niste hoti.

  2. Mie mi-a zis un clarvazator ca m-oi marita cu un strain si o sa locuiesc afara, jur ca l-am bagat undeva atunci. Au trecut 5 ani si incet, incet, parca m-as bucura sa fie asa..

  3. Așa este, Robi. Puterea corupe. E foarte greu să ajungi acolo sus fără să devii la fel ca cei care sînt deja la conducere.

    E un cerc vicios pînă la urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button