Ofuri cotidiene

Despre basarabenii din UE ce votează partide pro-ruse

Pe 24 februarie au fost alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Socialist al lui Dodon a luat cel mai mare număr de voturi, ceea ce era de așteptat în contextul actual din Moldova. Dar nu despre asta vreau să vă povestesc, ci despre o nedumerire de-a mea mai veche legată de alegeri și de oameni în general.

La fiecare alegeri, un anumit număr de basarabeni stabiliți în UE votează pentru partide și candidați pro-ruși. Nu sunt așa de mulți, dar ei există. Vorbim despre basarabeni cu cetățenie română ce au fugit de sărăcia din Moldova pentru o viață mai bună în Europa.

Sunt oameni care locuiesc de ani sau zeci de ani în Italia, Franța sau Spania și beneficiază de tot ce înseamnă viața în spațiul European (cu bune și cu rele), inclusiv salarii europene, dar rămân nostalgici după perioada comunistă și privesc cu admirație „fratele mai mare de la răsărit”.

Oamenii gândesc în povești pe baza cărora văd realitatea și își construiesc identitatea. De multe ori același om poate să creadă sincer în 2 povești care sunt în totală contradicție una cu cealaltă.

Prin urmare, votează candidații pro-ruși, indiferent de ce promit aceștia. În Rusia nu vor să meargă, pentru că acolo nivelul de trai e mult mai scăzut, totuși, își doresc ca Moldova să se apropie cât mai mult de  modelul Rusiei lui Putin.

Cunosc personal astfel de oameni și, până nu demult nu puteam să înțeleg care e explicația acestui fenomen. Cred că am reușit după ce am citit „21 lecții pentru secolul XXI” a lui Yuval Hararri. Una dintre ideile pe care le menționează el în carte poate fi rezumată în felul următor.

Oamenii gândesc în povești pe baza cărora văd realitatea și își construiesc identitatea. De multe ori același om poate să creadă sincer în 2 povești care sunt în totală contradicție una cu cealaltă. Și acest lucru e destul de des întâlnit. E plină lumea de ecologiști care umblă cu mașini poluante și nu se obosesc să colecteze deșeurile selectiv.

Există oameni care privesc cu admirație liderii puternici ce conduc prin forță, dar preferă să trăiască într-o societate democratică în care le sunt respectate drepturile. Și aceste 2 idei conviețuiesc fără nicio problemă în mintea lor.

Sunt foarte multe persoane care cer să le fie respectat dreptul la viața privată, dar postează pe social media tot ce fac, e plin de credincioși care respectă cu strictețe învățăturile bisericești, dar cred că evreii /musulmanii /imigranții (puneți voi ce doriți aici) merită să fie discriminați.

În cazul nostru, există destui basarabeni privesc cu admirație liderii puternici care conduc prin forță, dar preferă să trăiască într-o societate democratică în care le sunt respectate drepturile. Și aceste 2 idei conviețuiesc fără nicio problemă în mintea lor.

Oamenii sunt niște ființe foarte ciudate, nu vi se pare?

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button