Aveți grijă la ouă în Barcelona!
„Aveți grijă, duminică sunt închise magazinele în Barcelona. Să nu fiți luați prin surprindere… ca autoritățile iarna!”. Acestea erau cuvintele care îmi răsunau în minte în timp ce alergam prin Centrul Comercial Arenas de Barcelona.
Normal că nu ne-am făcut provizii, iar acum ne grăbeam să mai prindem ceva deschis, așa cum se apucă de învățat studenții pe ultima sută de metri pentru examene. Sâmbătă, aproape de ora 22 dăm năvală în supermarket.
„Cinc minuts!” ne spune în catalană o casieriță și ne arată palma cu 5 degete bârligate. Dăm din cam aprobator și ne avântăm vitejește înainte. Trecem ca o vijelie prin câteva raioane: pâine, legume, apă, cașcaval, jambon.
Fac o ultimă haltă la raionul de ouă, cântăresc din priviri oferta și iau o caserolă de 6 fără să citesc ce scrie pe ambalaj. Am venit, am văzut, am cumpărat – totul în mai puțin de 10 minute. O operațiune executată ca la carte.
A doua zi dimineață mă apuc să pregătesc dejunul. Pun uleiul la încins și sparg un ou în tigaie. Stupoare! Din ou nu iese nimic. Mai fac odată gestul, scutur bine și rămân cu mâinile încremenite în aer.
Nimic… wtf?!
Primul gând: mi-au vândut catalanii ouă false. Mă uit înăuntru. O jumătate de albuș și gălbenuș se ițesc din fiecare jumătate de ou la mine.
Al doilea gând: ouăle lor nu se supun legilor fizicii care spun că orice obiect este atras de pământ. Dacă a căzut mărul lui Newton, de ce ar fi ouăle din Barcelona altfel?
Între timp uleiul din tigaie devine nerăbdător, își iese din pepeni și mă pișcă zdravăn pe braț. Închid focul, iau cutia de ouă și citesc cu voce tare în spaniolă: hue-vos co-ci-das
Al treilea gând: mi-au vândut spaniolii ouă clocite! La această idee dă buzna peste mine o amintire din copilărie: m-a trimis mama odată să arunc într-o râpă un ou clocit de gâscă. Nu mi s-a părut interesant așa că l-am aruncat în gardul unui vecin. Să văd ce se întâmplă.
S-a întâmplat un bufnit surd urmat de o duhoare ce a persistat vreo câteva zile. Groaznic miros! Deci „huevos cocidas” nu are cum să însemne „ouă clocite”. Altfel era atac chimic în apartament.
Verdictul se lasă așteptat vreo 2 minute din cauza surprizei după care cade ca un bloc de lego, fix la locul potrivit: sunt ouă fierte! Îți dai seama, oamenii aceștia vând ouă gata fierte.
Mândria mea de bărbat se simte lezată: adică ce, eu nu-s în stare să fierb niște ouă? Trebuie să mi le dea ei gata fierte? Așa că le-am pus înapoi în frigider și acolo au rămas.
Sursă foto
One Comment