Ofuri cotidiene

Autostradă Cluj – Chișinău: vis sau realitate?

autostrada-cluj-iasi-chisinau

Construirea unei autostrăzi moderne care să lege Chişinău de Iaşi şi de Cluj, conectând Republica Moldova la reţeaua de autostrăzi din vestul continentului, ar avea o importanță strategică și ar fi profitabilă pentru ambele părți.

Cam asta a declarat la începutul acestei luni președintele Rep. Moldova Nicolae Timofti în cadrul întîlnirii cu omologul său Klaus Iohannis. O declarație ce poate fi încadrată la categoria „visăm, că e gratis” sau ”n-ar fi rău să fie bine”.

Din păcate România a demonstrat cu prisosință în ultimii ani că abordarea sa în privința autostrăzilor este: puțin, scump și prost. Exemplele sînt multiple.

În prezent unica legătura directă între cele două orașe sînt autocarele Cluj – Chișinău care urmează traseul Târgu Mureș, Sovata, Bicaz, Piatra Neamț, Roman, Iași (detalii aici și aici).

Adică în jur de 600 km pe care-i faci în aproximativ 12 – 13 ore cu tot cu timpul petrecut în vamă (de obicei 1 oră). Acest timp s-ar scurta de două ori dacă Chișinăul ar fi legat de Iași și Cluj printr-o autostradă.

Ce mi se pare ciudat e faptul că nu există un tren direct între cele două orașe. Trenul Timișoara – Iași ar putea continua foarte simplu spre Ungheni unde se schimbă boghiurile și apoi spre Chișinău.

Se zice că îți poți da seama de relațiile dintre două țări după numărul și calitatea legăturilor de transport dintre ele. Moldova și România sînt deficitare încă la acest capitol și există interese puternice ca acest lucru să rămîna așa.

Cum ar fi să mergi de la Cluj la Chișinău în 6 ore? Sau de la București la Chișinău în 4? Ar fi extraordinar. Poate că așa aș merge și eu acasă mai des. Pînă atunci visăm frumos și sperăm că într-o bună zi acest vis va deveni realitate.

Sursă foto

2 Comments

  1. Greu de spus, avînd în vedere modul în care (nu) se fac autostrăzile în România.

    În plus, acest traseu nu pare să fie pe lista de prioriotăți ale actualului Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button