Ofuri cotidiene

Autocarele Cluj-Chișinău – călătorii cu senzații tari sau business în stil moldovenesc

autocar

În fiecare an basarabenii care circulă de sărbători cu autocarele Cluj – Chișinău au parte de aventuri cu senzații tari. Vorbim despre ore de întîrziere și rezervări preluate aiurea, despre autocare defecte și, mai ales, despre atitudinea neprofesionistă a șoferilor și a patronilor care dețin aceste curse.

Corupția și criza din Republica Moldova sînt reflectate pe deplin în mentalitatea „oamenilor de afacei” din Basarabia care nu au înțeles încă faptul că cel care nu-și respectă clientul, îl va pierde mai devreme sau mai tîrziu, iar atitudinea de tipul „dacă nu-ți place, du-te în altă parte” este cea mai sigură metodă pentru a falimenta o afacere.

Puteți găsi mai jos cîteva texte preluate de pe Facebook de la basarabenii care au călătorit zilele trecute cu autocarele Cluj-Chișinău. Vă las să trageți propriile voastre concluzii, pentru mine însă acestea sînt destul de simple.

E firesc ca uneori să se mai întîmple defecțiuni, mi se pare însă inadmisibil să nu fii pregătit pentru ele (în special atunci cînd transporți oameni iarna), mai ales că nu te costă nimic să fii corect față de clienții tăi.

Ieri, în data 02.01.2016, autocarul „firmei” Eurolines care a pornit la 19:37 din Gara de Sud or. Chișinău a oferit pasagerilor o călătorie de neuitat și anume un program de însănătoșire prin „călire” la frig îndelungat.


Vorbim de 13 ore de încercare cu frig din cauza că era defect sistemul de încălzire din interiorului autocarului, frigul se mai și intensifica în timpul deplasării, deoarece aerul de afară sufla în interior prin mai multe găuri.


Când autocarul a ajuns la Târgu Mureș s-a defectat și cutia de viteze așa că procedurile de călire s-au mai prelungit cu câteva ore până când a venit un alt autocar și a preluat pasagerii.

Am mers în data de 2 ianuarie și mi-au înghețat picioarele, n-au vrut sa pornească căldura și au vorbit urât cu pasagerii, de parcă ar fi trebuit să le mulțumim că ne duc la Cluj pe banii noștri. Erau și niște cetățeni români cu noi. Mi-a fost rușine că aceasta e imaginea pe care le-am oferit-o despre Moldova.

Apropo, odată ajunși în Cluj cu al doilea autocar, unul dintre șoferi a declarat ca s-a știut din start că sistemul de încălzire era defect, dar au pornit cu speranța că îl vor repara pe drum. Oare asa se pornește la drum lung?


Și cum ramîne cu cei care nici acum nu-și simt picioarele de frig, care în loc de siguranță s-au ales cu o răceală bună? Iată răspunsul pe care l-am primit: noi încă ar trebui să le mulțumim șoferilor că ne-au adus vii și nevătămați.

Și eu în anii aceștia am avut diverse experiențe cu autocarul Cluj-Chișinău. Într-o perioadă am mers cu trenul, fiindcă neprofesionalismul lor ajunsese la cote maxime. De un lucru mi-am dat seama sigur, după atâția ani în care oferă servicii pe acest traseu, ei încă nu se pot organiza în perioada sărbătorilor.

Se pare că seria de istorii cu autocarul Cluj-Chișinău se cere a fi continuată. Cursa de duminică 3 ianuarie de la 19:30 ( cei cu „rezervări”) a fost una mai speciala pentru cele 40 și ceva de persoane care au călătorit atunci.


Totul a început la gară unde șoferul busului de 19:30 ne-a anunțat că cei care au făcut rezervări nu urmează să plece cu acest autocar, dar cu altul care trebuia să sosească pe la ora 21.


La 20:50 am fost anunțați că autocarul era pe la Târgul Frumos și că urma să pornim pe la ora 22-23. Că oricum, ori stăm la gara, ori stăm la vama – tot acolo e.


La ora 00:20, autocarul nostru încă nu venise. Sub presiunea oamenilor directorul cursei s-a dezis de noi. Și nu-i mai trebuia lui „nici bani nici nică, si noi în general trebuie să-i mulțumim că avem cu ce merge la Cluj”. Totuși în frământarea asta a lui, nimic nu l-a făcut să mai scadă din prețul biletului.


La întrebarea de ce mai face rezervări dacă nu poate să asigure transportul, răspunsul lui a fost: da’ voi de ce sunați? Autocarul a venit la ora 1, iar noi am pornit la drum după 2 noaptea înghețați, obosiți și cu dragoste pentru serviciile de transport.

Sursă foto

12 Comments

 1. Inca din perioada studentiei, am stiut ca e o diferenta intre Eurolines si cealalta companie (o dezmierdam blind Eva). Si acuma, nu recomand calatoriile cu Eurolines, sunt aroganti, iresponsabili, needucati,… Calatoriti cu cealalta companie, posibil sa aveti surprize si cu ei „logistice”, dar sunt persoane cu „7 ani de acasa”.

 2. Am mers cu ambele companii. Am avut ocazia sa se strice autocarul celelalte companii (care porneste la 18.30 din Chisinau). Am asteptat 5 ore pana am fost preluati de alt autocar venit din Chisnau. Defeciunea a avut loc intre Iasi si Roman.
  Cel mai important ce vreau sa zic e ca soferul si cerut sicer scuze de la pasageri si chiar era vizibil emotionat si retraia pentru ce sa intamplat. A avut un comportament foarte cum se cade.

 3. În ultimii 6 ani am călătorit doar cu autocarul de ora 18:30 Am avut probleme doar de 2 ori.

  Prima dată în loc de autocar a fost un microbuz de tip Mercedes Sprinter pentru că autocarul era stricat. S-a întîmplat după sărbătorile de iarnă și era foarte frig (în munți noaptea erau -28 grade C).

  Am înghețat pînă la Cluj pentru că sistemul de încălzire al microbuzului pur și simplu nu făcea față gerului. Șoferul însă s-a comportat decent și nu ne-a bruscat.

  A doua dată s-a defectat motorul autocarului pe la jumătatea drumului. Eram nevoiți să mergem cu 50-60 km/h, iar după fiecare oră să facem 30 min pauză ca să nu se ardă motorul.

  În loc de 13 ore, călătoria a durat 20. Ca și în cazul precedent, însă, șoferii s-au comportat bine.

  Cu autocarul de „Eurolines” nu am călătorit niciodată, dar se pare că acolo lucrurile nu stau prea bine.

  Apropo, autocarul respectiv nu are nicio legătură cu firma Eurolines în afară de abțibildul de pe autocar.

 4. Nu faceti comparatie ca toti soferii is la fel… sint sigur ca nu-i asa d. Andrei

 5. Am sa tin minte pentru totdeauna calaoria de pe 02.01.2016 pe 03.01 2016 . Iar la intrebarea noastra catre sofer ” Domnule dumneata stii ca o sa racim ? ” A raspuns ” Si eu ce sa fac? Asta e sanatatea voastra „

 6. Inca mai sunt racit dupa cursa infernala de pe 02.01.2016
  Am ajuns acasa inghetat…racit bocna….si obosit maxim. Rusine acestei firme. Acum un an am patit la fel…se pare ca bani stiu cere…dar nu stiu sa ofere conditii

 7. Am calatorit cu,cursa de la 18.30 ,vreau sa va zic ca era un domn sofer foarte vesel si educat,nu mai stiu cum se numeste dar era brav….nu am obiectii.

 8. Nu va place mergeti la altu, ce plm unde, unde su*a mai gasiti transport la cluj? Is su*a 4 autocare care merg zilnic su*a si inca va mai f**eti cu mintea ? Gan****lor blea

 9. Inițial am vrut să șterg comentariul de mai sus. L-am aprobat însă după ce am cenzurat unele cuvinte.

  Nu de alta, dar ilustrează exact ce scriam în articol și confirmă experiențele negative postate de călători

 10. Calatoresc des cu firma ai carui autocare pornesc la ora 18:30.Mereu am avut ocazia sa merg cu soferi responsabili ,punctuali ,dar totodata si veseli. Orice sugestie este luata in consideratie si bine venita.Raman multumit de serviciile oferite de aceasta firma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button