Ofuri cotidiene

Au revenit studenții, în Cluj e „Doamne feri!”

Scriam sâmbătă pe facebook că mall-urile din Cluj-Napoca erau arhipline. Unii nu m-au crezut și au ținut cu tot dinadinsul să se convingă. Au găsit parcări pline, rafturi goale și cozi infernale.

Ieri buluceala din magazine s-a extins în tot orașul. S-a circulat greu încă de dimineață, iar seara, când am ieșit de la lucru, principalele bulevarde ale orașului erau aproape blocate.

Am profitat de ocazie și am mers acasă pe jos, iar în treacăt am observat câteva lucruri interesante.

 • Majoritatea covârșitoare a mașinilor din trafic aveau un singur om înăuntru. Imaginați-vă 50 oameni care circulă singuri în mașină prin comparație cu 50 oameni care iau autobuzul. Poate avem o problemă de abordare aici.
 • Aproximativ o treime din mașinile pe care le-am văzut nu aveau numere de Cluj. Maramureș, Hunedoara, Bistrița, Sălaj – putem deduce de aici și județele de origine ale studenților ce au venit să studieze în Cluj-Napoca.
 • În acest context benzile dedicate transportului urban sunt o binecuvântare. Ar trebui extinse în tot orașul, astfel încât transportul urban să fie o soluție rapidă și atractivă pentru cât mai mulți clujeni.
 • Parcările au fost mai pline ca niciodată, trotuarele la fel. De fapt, la începutul acestei luni orice spațiu mai mare de 5 mp s-a transformat în loc de parcare. Recomandarea mea pentru acest început de săptămână: mergeți pe jos sau cu transportul în comun.

Sper că situația este una temporară și lucrurile vor reveni la normal cât de curând.

4 Comments

 1. Sincer, parerea mea e ca ar trebui pusa o „taxa de oras” pentru toate autovehiculele care nu au domiciliul in judetul Cluj. Daca tu ca student iti permiti sa vii cu masina personala la facultate, atunci iti permiti sa platesti lunar/anual (depinde de situatie) acea taxa. Astfel, primaria Cluj ar avea destui bani sa investeasca in infrastructura, sa termine cele 2 centuri spre Floresti, sa imbunatateasca si sa extinda benzile dedicate transportului in comun, etc. Cu aceasta taxa, probabil s-ar mai imputina masinile „straine” si s-ar umple cele de transport in comun, ambele situatii sunt in favoarea Clujului 😉

 2. Cunosc foarte multi oameni care locuiesc in Cluj, au peste 25 de ani si au masini inmatriculate in alte judete, si ei sa plateasca aceasta taxa, sau doar studentii?

 3. poate a fost prima zi la universitate… sunt si multi parinti veniti in cluj.. e si nebunia cazarii, mutarii, etc… cred ca incepand de saptamana viitoare se vor calma lucrurile… Cheers din Baia Mare :)) Centrul Universitar Nord are inca mai multe locuri in camine disponibile decat studenti dornici sa invete 🙁 desi… eu inca am incredere ca daca vrei, poti invata si avea rezultate deosebite de oriunde 😀

 4. @Iulia @Maria
  Din câte știu, marile orașe din Europa sunt impartite în zone, iar accesul se face contra unei taxe: cu cât e zona mai aproape de centru, cu atât e mai scump accesul sau parcarea. Și asta se aplică la toate mașinile, indiferent de proveniență. Mai e mult până să avem așa ceva în Cluj

  @Adrian
  Și eu cred că se vor mai liniști lucrurile. Spor în toate băimărenilor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button