Ofuri cotidiene

Ascensoarele n-au nicio logică

logica-lift-ascensor-fara-sensVă spun sincer, logica după care funcționează lifturile n-are nicio logică. Sau poate că nu o înțeleg eu. Să vă dau un caz concret, o problemă de logică cum ar fi.

Se ia cetățeanul A care urcă în lift la parter și apasă pe butonul cu numărul 2. Are el o dorință de cînd era mic – să ajungă la etajul 2 că acolo stă. Buun.

Imaginați-vă că cetățeanul A sînt eu și am urcat în lift cu două cutii mari și grele pe care le strîng drăgăstos la piept și pe care vreau să le duc din punctul A (portbagajul mașinii) în punctul B (apartamentul în care m-am mutat).

Între timp un alt cetățean B de la etajul 8 cheamă liftul. Are și el o dorință de cînd era mic – să ajungă la parter și să iasă afară că îi este dragă lumina soarelui. Ce credeți că face liftul?

Vă zic eu: urcă direct la etajul 8. Ușile se deschid, omul vede în fața lui două picioare, deasupra lor două cutii din spatele cărora aude o voce care întreabă: etajul 2? Ăăă, nu – etajul 8, răspunde acesta încurcat.

Dă să intre și nu poate. Ușile se închid. Liftul se îndreaptă spre etajul 1 pentru că un alt cetățean C vrea să meargă de la etajul 1 la 4. Și tot așa mai departe.

Explicați-mi și mie ce-a fost în capul inginerului care a conceput algoritmul de funcționare a lifturilor. Să știu și eu din ce cauză mă doare spatele.

Sursă foto

6 Comments

  1. Arthur, e ciudat să aud asta de la un ungur 😀

    Vantul, scăpam de kilogramele în plus numai dacă lăsam toate lucrurile în mașină 😀

  2. Lift modern sau de ala stramt ce scartaie tot si faci pe tine pana ajungi sus de teama sa nu se rupa ceva in el sa te infingi in pamant?

  3. Daniel, era lift din ăla vechi în care juri că nu mai calci vreodată după ce scapi viu si nevătămat:)

    Robi, mutatul dintr-un apartament în altul fără lift e chin. Chiar dacă te muți la etajul 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button