Ulciorul cu pătărănii

Analiza grosului și cutia de chibrituri

O întîmplare din categoria – scîrbos, dar amuzant. Nu știu cum era în alte țări, dar în Moldova analiza udului (urina) se dădea pînă nu demult în borcan, iar analiza grosului (scaunul) în cutii de chibrituri sau de sîrniși cum le spunem noi la țară. Pun pariu că fiecare din concetățenii mei basarabeni care au apucat sistemul sovietic, au dat astfel de analize cel puțin o dată în viață.

Eram prin clasa a 11, povestește un cunoscut de-al meu cu zîmbetul pe buze. Trebuia să mergem la analize medicale la Voencomat (Comisariatul Militar) în orășelul Glodeni pentru a vedea dacă sîntem buni de armată. Știam că urma să dau analiza udului și a grosului și mă temeam că s-ar putea să mă blochez la fața locului.

Așa că mi-am pregătit de acasă cutia de chibrituri cu analize cu tot și am mers liniștit și încrezător la Glodeni. Pe stradă un orășean cu țigara în mînă mă oprește să mă întrebe „прикурить не найдется”, adică „ai un foc?”. Fără să mă gîndesc îi întind cutia de chibrituri din buzunar.

Nu pot descrie în cuvinte expresia feței pe care a avut-o sărmanul om cînd a deschis cutia. Nu credeam că pot alerga așa de repede, am rupt-o de fugă și nu m-am oprit pînă n-am ajuns la Voencomat unde am rîs pînă n-am mai știut de mine.

Astăzi ori de cîte ori văd o cutie de chibrituri îmi aduc aminte de această pățanie, dar pentru siguranța mea și a celor din jur am hotărît să folosesc bricheta. Iaca așa întîmplare am avut eu cu analiza grosului și cutia de chibrituri.

6 Comments

 1. tare ninunat mai esti,chiar in halul ista sa faci oamenii sa rada in hohote

 2. Andrei, am si eu o povestioara adevarata ce tine de „prezentarea analizelor”…
  s-a intamplat pe vremea cand eram eu shkoler…
  scurt pe 2: trebuia sa ducem la scoala analiza udului, cum se numea atunci (da’ poate si acum se numeste la fel)… toti colegii, inclusiv eu, am adus cate putin, in shipushoare, care mai mici, care mai mari… un coleg de-al meu insa, a fost darnic nevoie mare – a adus la scoala un borcan de juma’ de litru plin plinutz cu licoare proaspata :DDDD…
  bineinteles ca am ras cu totii de „generozitatea” lui…

 3. Da, Anatol, bună clasă a avut tata 🙂 O altă întîmplare pe care mi-a povestit-o mama.

  Sora medicală merge la clasa a treia și le spune să aducă analiza grosului în cutiuțe de chibrite cu numele elevului scris deasupra. O elevă foarte conștiincioasă se conformează. A doua zi sora medicală le spune același lucru din cauză că majoritatea copiilor au uitat să aducă.

  A treia zi, eleva respectivă aduce din nou și tot așa de cîteva ori, pînă au adus analiza toți elevii din clasă.

  Abia la spital a observat sora medicală că eleva respectivă adusese analiza grosului trei zile la rînd pentru că avea 3 cutiuțe cu numele acelei eleve 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button