Ulciorul cu pătărănii

Adevărul despre originea companiei Auchan

adevarul-despre-auchan-osanDragi cititori, astăzi încep o serie de articole cu dezvăluiri senzaționale. Primul este despre compania Auchan care este cunoscută și în România (curînd și în Baia Mare). Așadar șoc șoc șoc, incredibil, dar adevărat, senzațional ie.tî.cî ie.tî.cî

Să începem cu versiunea oficială. Conform acesteia Auchan este o rețea internațională de hipermarketuri cu sediul central în Franța. Compania este prezentă într-o grămadă de țări din lume, are o cifră de afaceri de țîșpe miliarde de euro și țîșpe mii de angajați.

Oficial lanțul este controlat de familia Mulliez, iar denumirea este un omofon cu Hauts-Champs, un cartier din orașul Roubaix. Adevărul însă este un pic diferit. Povestea Auchan-ului a început de fapt în România, în Țara Oașului.

Se știe că oșenii au fost printre primii români plecați în străinătate la muncă sau alte activități producătoare de bani. Aceștia au început să plece în afară încă pe vremea comuniștilor și au dat startul unui întreg exod îndreptat preponderent spre țara cocoșului ga(r)lic.

Banii cîștigați erau trimiși în țară și investiți în construcții. Legenda vorbește și despre o mafie a oșenilor din țara modei și a parfumurilor, o mafie ce controla rețele de droguri și prostituție unde se învîrteau sume importante de bani.

Unii susțin că Auchan a fost creat pentru a introduce acești bani în circuitul economic . Alții că oșenii s-au săturat pur și simplu să lucreze pentru alții și au decis să înceapă propria lor afacere.

De fapt dacă te uiți atent, îți dai seama că însăși denumirea brandului face referire la locuitorii din Țara Oașului. Auchan vine de fapt de la Oșan și s-ar putea ca gigantul să fie de fapt controlat de niște familii din județul Satu Mare.

Oșenii sînt oameni mîndri și gospodari. Fiind foarte uniți, ei au învățat să se bazeze doar pe forțele proprii. Au ridicat vile opulente cu garduri și ornamente spectaculoase, iar recent și-au asfaltat singuri drumurile.

Dacă nu mă crezi, hai la o excursie prin Negrești-Oaș și o să te convingi cu ochii tăi.

sursă foto

6 Comments

  1. Sa stii ca eu nu mi-am pus intrebarea asta. Era evident. Dupa ce treci prin Tara Oasanului, iti dai seama de adevar 🙂

  2. Foarte tare! Eram prin Cluj, în mall, în urmă cu mulți ani, și căutam să cumpărăm ceva.Nu am găsit, și tot întrebam unde am putea găsi. ”Încercați al Auchan!” ne-a zis o vânzătoare.Și noi ne tot plimbam , căutând magazinul ”Oșan”. :)) Am râs când am văzut de fapt ce era. Dar, uite că nu am fost prea departe de adevăr. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button