In web we trust

Acel moment în care ai depășit 1000 de ”prieteni” pe Facebook

1000-prieteni-facebook

Săptămîna trecută am fost surprins să realizez că am depășit 1000 de ”prieteni” pe Facebook. E mult? E puțin? Nu știu. Ceea ce știu e că acum 3-4 ani 1000 era pentru mine un număr foarte mare.

Acum 3-4 ani mi se părea ciudat să fiu conectat virtual cu mii de persoane pe care le cunosc puțin sau aproape deloc deoarece credeam că oamenii cu mii de prieteni pe Facebook sînt blocați cumva în lumea virtuală și nu trăiesc cu adevărat în afara ei.

Între timp am lucrat în diferite locuri, m-am implicat în diferite proiecte, am cunoscut mulți oameni noi și numărul de pe Facebook a crescut mereu. Mi-am propus de multe ori să fac curățenie în listă, să-i scot pe cei pe care nu-i cunosc personal…

… dar am renunțat de fiecare dată pentru că e o treabă anevoioasă care necesită foarte mult timp. Mulți prieteni de-ai mei și-au închis conturile, alții și-au redus activitatea la minimum, iar alții pur și simplu nu și-au creat niciodată un cont de Facebook (știu că pare greu de crezut).

Cred că pericolul care ne pîndește este să ajungem să colecționăm prietenii online ca pe niște timbre poștale de dragul de a ne simți apreciați și iubiți. Pericolul e acea falsă senzație de apartenență care ne face să ne simțim și mai singuri în această lume digitalizată.

Prin secolul 17 Descartes exclama plin de patos cogito, ergo sumgîndesc deci exist. După 400 ani cugetul a fost fost înlocuit cumva cu prezența online, de aceea nu m-aș mira ca filosofii generațiilor următoare să exclame – postez, deci exist!

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button