In web we trust

3 tipuri de felicitări pe care să nu le faci în 2016

Nu știu cum e la voi, dar pentru mine decembrie este luna felicitărilor. Seria începe în forță cu Sfîntul Andrei și Ziua națională, continuă cu ziua de naștere și culminează apoteotic cu Crăciunul și Revelionul. În toată această perioadă primesc felicitări în diferite forme.

Unele sînt frumoase și inspirate, dar majoritatea nu transmit mai nimic. Și dacă tot au trecut sărăbătorile și am intrat cu bine în 2016, vă propun să discutăm despre 3 tipuri de felicitări pe care să nu le facem de acum înainte plus recomandările de rigoare. Așadar să purcedem.

SMS-uri trimise la toate contactele din agendă

O metodă foarte populară în era în care Facebook-ul nu era așa de răspîndit, iar furnizorii de telefonie ofereau deja SMS-uri la kilogram. Metoda e simplă: scrii un SMS de felicitare general, semnezi cu numele tău (sau al familiei după caz)…

… după care îl trimiți la toți din agendă. Mesajul pe care-l trimiți printre rînduri este următorul: eu mă prefac că te felicit, tu te prefaci că te bucuri, eventual îmi răspunzi cu un alt mesaj la fel de general și viața merge mai departe.

La mulți ani… și cam atît

Majoritatea felicitărilor pe care le primesc pe Facebook sînt de acest gen. 3 cuvinte fără culoare care spun asta: m-a notificat Facebook că e ziua ta, nu am avut nici timp și nici chef să-mi bat capul să compun un mesaj de felicitare, așa că ți-am postat asta pe perete.

Iar efectul acestui mesaj este direct proporțional cu efortul investit în el și timpul alocat. Adică 5 secunde după ce l-ai citit, l-ai și uitat. Pentru că în ziua respectivă ai primit sute de felicitări care seamă leit una cu celălaltă.

Felicitări în care etichetezi zeci de prieteni

Mai demult erau destul de frecvente, cu timpul s-au mai împuținat, sau poate că am început să-mi aleg mai bine prietenii pe rețelele de socializare. Metoda este arhicunoscută. Un binevoitor postează pe Facebook o imagine de felicitare (de Crăciun sau de Paște)…

… după care etichetează în imaginea respectivă zeci de oameni din lista lui de prieteni care dau rînd pe rînd like și postează cîte un mulțumesc. Cît de flatant e să primești public aceeași felicitare împreună cu alți zeci de oameni pe care nici măcar nu-i cunoști? Vă las pe voi să răspundeți.

Cum să transmiți un mesaj de felicitare memorabil

Ca să nu ziceți că țin cu ursul și că m-am apucat de criticat fără să ofer soluții, vă propun mai jos cîteva recomandări simple și de bun simț care vă pot ajuta să creați o felicitare mai bună în funcție de timpul pe care-l aveți la dispoziție.

  • Dacă postezi un mesaj pe peretele de facebook, etichetează-i numele și șterge-l pe cel de familie (poți face asta cu ajutorul tastei Backspace) după care scrie cîteva cuvinte relevante pentru persoana respectivă.

  • Un mesaj direct va fi întotdeauna mai apreciat decît un text postat pe perete care se poate pierde între alte sute de texte. Ca și în cazul precedent, cel mai important cuvînt este per-so-na-li-za-re. Același principiu se aplică și la felicitările prin SMS.

  • Mergînd în ordine crescătore, ajungem la felictările prin telefon. Vă spun din experiență, cuvintele transmise prin viu grai bat orice text scris pe internet. Prin urmare, dacă ții la persoana respectivă, sun-o și felicit-o direct, asta dacă nu ai posibilitatea de a te întîlni cu ea față în față.

Voi ce fel de felicitări trimiteți celor dragi? Dacă aveți completări, nu ezitați să lăsați un comentariu.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button