Ofuri cotidiene

3 motive să nu te muți în Cluj-Napoca

cluj-napoca-vedere-de-pe-teatrul-national

În ultimii ani s-a tot scris cît de bine este în Cluj, ce nivel de trai ridicat au clujenii și cum prosperă capitala Ardealului. Am scris și eu în mai multe rînduri despre oamenii faini de aici și despre evenimentele care au loc în oraș.

Nu există însă oraș perfect. De aceea vă propun să discutăm în acest articol despre 3 probleme cu care se confruntă cei din în Cluj-Napoca. Să știți la ce să vă așteptați dacă vă mutați aici.

Prețul chiriilor și a apartamentelor

Anul trecut Cluj-Napoca a depășit în premieră Bucureștiul la prețul imobiliarelor. Vorbim de o medie de 1200 euro / metru pătrat. Și asta nu este o statistică inventată. Urmăresc de ceva timp evoluția prețurilor la apartamente și m-am convins că cifrele sînt adevărate.

Acest lucru a influențat și prețul chiriilor ce au crescut și cu 30% în decursul unui singur an, înregistrînd cea mai mare creștere din țară. Astfel prețul mediu pentru un apartament cu 2 camere mobilat și utilat decent, într-o zonă bună din afara centrului, începe de la 300 euro.

chirie-apartamente-cluj

Explicația este simplă: în Cluj cererea este mai mare decît oferta. Dar pentru clujeanul de rînd lucrurile nu sînt așa de roz. Salariul mediu net în Cluj e 2166 lei în acest moment (cu 650 lei mai puțin decît în București). Astfel că majoritatea familiilor cheltuie aproape jumătate din venit pe chirie sau rate bancare.

În curînd Clujul va deveni un lux pentru oamenii de rînd. Glumeam zilele trecute că, dacă prețurile continuă să crească în acest ritm, peste 10 ani în oraș își vor permite să locuiască numai pensionarii (care au deja apartamente), IT-știi și studenții dispuși să stea cu 2-3 colegi în apartament 🙂

Agitația și gălăgia

În Cluj tot timpul se întîmplă ceva. Fie că e vorba de un festival muzical, de un eveniment sportiv, cultural sau vreo sărbătoare locală – festivalurile, concertele și spectacolele se țin lanț, în special în perioada caldă a anului.

E suficient să amintesc TIFF-ul, Electric Castle, Untold, Jazz in the Park, Zilele Clujului, Zilele maghiare etc. De obicei locul de desfășurare pentru evenimente este centrul orașului. Rezultatul: agitație, înghesuială, străzi închise, curse de autobuze modificate.

Pe lîngă aceasta, evenimentele din Cluj atrag și o mulțime de turiști care aglomerează orașul. Multă lume e deranjată de aceste aspecte. Așadar, dacă nu-ți place agitația și gălăgia, atunci Clujul nu este potrivit pentru tine.

intrare-cluj-calea-floresti-ambuteiaj-trafic

Înghesuiala și traficul aglomerat

Din punctul de vedere al reliefului, Cluj-Napoca se află între două dealuri. Din această cauză spațiul din oraș este limitat. Vorbim așadar despre bulevarde înguste, multe străduțe cu sens unic, unele din ele în pantă abruptă, puține locuri de parcare.

Așadar Clujul nu oferă cele mai bune condiții pentru proprietarii de mașini. La orele de vîrf bulevardele care fac accesul spre centru sînt destul de aglomerate (ex. Calea Florești, Calea Turzii). Desigur, traficul din Cluj nu se compară cu cel din capitală. Totuși acesta generează destule frustrări la nivel local.

Acestea ar fi principalele motive pentru care nu aș recomanda cuiva să se mute în Cluj-Napoca. Dacă mai știți altele, vă rog să lăsați un comentariu.

Sursă foto 1 2

12 Comments

 1. Nu-ti convine idiotule. Ia-ti bagajele si dispari in alta parte. Nu fa acum pe desteptul si critica clujul cealadaule.

 2. Cu afirmatia ca pretul chiriilor depaseste Bucurestiul, nu sunt de acord…. Bucurestiul are o intindere mult mai mare decat Clujul… si cartierele de la marginea Bucurestiului trag in jos aceasta medie pt capitala… Dar, pun pariu ca daca iti cauti chirie in cartierele de lux (Pipera de ex..- cred ca e singura zona de lux care o stiu din capitala, dar sigur sunt si altele) au aia niste preturi, de nu o auzit Clujul de asa ceva 🙂
  Deci comparatia ar trebui sa fie facuta pe cartiere… Cat e in Cluj chiria intr-un cartier de lux fata de ceva similar in Bucuresti…si tot asa…
  La o medie, normal ca ii batem..avem suprafata mult mai mica decat ei… dar in realitate, nu cred ca ii batem la chirii

 3. @Andrei, mă gîndeam să șterg comentariul, dar pînă la urmă l-am aprobat. E loc și pentru hateri aici. Chiar și pentru hateri care comentează fără să fi citit articolul.

  @Arthur, ai dreptate, dar e greu să compari așa cum zici tu. Oricum, faptul că ne comparăm la prețuri cu cei din capitală deja înseamnă ceva.

  Stai să vezi cum vor crește scorurile la imobiliare dacă cîștigă Clujul titlul de Capitala Culturală în 2021 🙂

 4. Andrei, invata-te sa citesti si sa accepti ca exista anumite pareri care pot sa nu coincida cu ale tale, dar si cei 7 ani de acasa conteaza, poate chiar mai mult. Sa stii ca felul in care vorbim spune ceva despre cultura noastra.

 5. N-ai zis nimic de pretul pentru mancare (de pe la restaurante). Banuiesc ca primesti gratis de la Marty, la cat le faci reclama.
  cealadaule! (sper ca nu te-am injurat, imi place cum suna)

  PS: Donati capitala culturala. De exemplu la Baia Mare.

 6. Dacă numești pe cineva idiot și nebun, se primește că-l cam înjuri, nu? După cum a scris și Mihai mai sus – felul în care vorbești spune ceva despre cultura pe care-o ai.

  P.S. Nici n-ar fi așa de rău ca titlul de Capitală Culturală să ajungă în Baia Mare, cred că ei au cea mai mare nevoie de acest lucru.

 7. Articolul arata realitatea, degeaba se oftica unii ca sunt mandrii de orasul lor, sa-i lasam in prostia lor. Si eu sunt din Cluj-Napoca am casa, sunt casatorit, am loc de munca in IT si asa de bine imi este aici ca ma voi muta intr-o tara nordica civilizata. Iar cu asta am spus tot. Chiar doresc Clujul sa ramana asa ca in maxim 20 de ani va fi desfiintat si nu se va putea adapta si dezvolta fiind sufocat, iar industria de IT, ii mai dau 10 ani maxim pana cand se va prabusi si nu va mai fi un motor de crestere economica pentru Cluj-Napoca. Iar pentru asta trebuie sa fii un prost sa nu observi, va fi o explozie de „specialisti”, salariile vor scadea sau vor stagna ca doar avem prea multi it’isti, iar tehnologia va evolua si cat va mai dura pana cand un program va putea face un alt program si nu va mai fi nevoie de programatori, caci AI-ul va lua conducerea. La asta sa se gandeasca ilustrii programatori. Iar de restul…fiecare va supravietui cum va putea. Hei nu disperati il veti avea pe Boculet si festivalurile.

 8. Kezdi, nu te mai uita la filme, revino pe pamant.Tu cu AI. Spune pe romaneste it-ustle. Esti de pe alta planeta. 1. Nu o sa dezvolte niciodata inteligenta artificiala pentru ca suntem limitati cand vine vorba de asa ceva. 2. Ar fi un dezastru pentru omenire sa se intample asa ceva, de acea nu cred ca cineva isi v-a asuma riscul asta. 3. In momentul in care ai inteligenta artificiala, o sa se instaureze haosul si dezordinea, noi nu putem lua ordine de la ceva ce noi am creat. Cu asta, te rog sa te duci sa dormi. Esti obosit.

 9. Daca credeți ca găsiți un oraș mai modern si mai frumos ca si cluju si forță de munca va înșelați

 10. Ce amuzant mi se pare să citesc comentariile voastre.
  Sincer Clujul a devenit un haos, da se dezvolta e decent dar deja e prea aglomerat si devine sufocant, eu am avut ocazia sa il vad si linistit si asa cum este acum si sa ma bucur de el dar ce e prea mult strica ;). Nu suntem pregătiți ca structura si ca oraș de „avalanșa” asta de oameni care vine anual in oras si nu mai pleacă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button