Printre cuvinte

Teatrul – butoiul cu praf și pulbere

… și am fost la teatru. Cei care îmi urmăresc blogul au avut ocazia să citească articolul în care mărturiseam motivele care m-au făcut să renunț. Ei bine, după o pauză de 4 ani am hotărît să mai încerc odată, să-i mai dau teatrului o șansă.

S-a întîmplat pe 27 martie, de ziua mondială a teatrului. S-a jucat piesa Butoiul cu praf și pulbere, un spectacol de două ore și ceva care se joacă cu spectatorii pe scenă.

Piesa este o adaptare după Dejan Dukovski, o tragi-comedie despre Maramureș – cel mai nedomesticit ținut românesc, un loc unde țăranii au construit un cimitir vesel, un loc în care se trăiește total și se iubește intens.

Spectacolul este o epopee a dragostei si morții, a dezrădăcinării și a întoarcerii acasă, o temă aproape de sufletul multor români. Spectacolul este presărat cu simboluri locale și oferă privitorului o incursiune în folclorul din Maramureș alături de celebrul rapsod popular Marinel Petruș.

Actorii, scenariul, regia – toate s-au ridicat la înălțimea așteptărilor mele, iar zongora și cetera muzicanților de peste deal a fost sarea și piperul spectacolului. Toate acestea au alcătuit o piesă reuşită şi tulburătoare pe care o recomand oricărui iubitor de teatru.

Am ieșit de la spectacol fericit pentru că am reușit să găsesc din nou poteca spre teatru, o cărare pe care abia aştept să o străbat din nou.

Sursă text şi foto

6 Comments

  1. Da, şi ai avut dreptate. Abia aştept să merg din nou la un spectacol, mai ales că în iunie vom avea festivalul de teatru Atelier la Teatru Municipal Baia Mare 🙂

  2. Am zis eu si am scris ca e un spectacol superb, ma bucur pentru tine, chiar merita de vazut. In asa un oras mic se face un teatru bun, unii afirma ce is mai buni unii din actori aici decat in Cluj. Data viitoare mai anunta lumea cand mergi.

  3. Asta se intampla cand teatrul beneficiaza de un scenariu si de un regizor bun, care de altfel si-a inceput cariera la baia mare, in urma cu vreo 10 ani si care a ajuns sa monteze in cele mai tari teatre din bucuresti, cu cei mai buni artisti, regizorul Marcel Top.O asemenea regie, revitalizeaza un teatru si te poate face sa te intorci la teatru dupa orice fel de dezamagire si din pacate la baia mare in afara de spect lui victor ion frunza si radu afrim, am avut parte numai de tampenii ca spectatori, gen „copilul rece”etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button