Printre cuvinte

„Șarmul discret al intestinului” – o părere sinceră despre carte

Cheia unei vieți mai sănătoase și mai fericite se află înăuntrul nostru

Nu credeam că o carte despre intestin poate fi așa captivantă. Apoi am citit „Șarmul discret al intestinului” (link profitshare) și am aflat că poate. Autoarea Giulia Enders este o tânără din Germania, doctorandă în medicină la Institutul de Microbiologie din Frankfurt care demonstrează că intestinul e unul dintre organele cele mai complexe, mai importante si chiar miraculoase ale anatomiei umane.

Cartea sa s-a vândut peste două milioane de exemplare în țara ei natală și a fost tradusă în mai multe limbi. Și nici nu e de mirare. Pentru că e scrisă cu umor și pe înțelesul celor neavizați. Pe alocuri e puțin tehnică, dar în cea mai mare parte e o lectură cu informații practice și interesante. E genul acela de carte din care afli o sumedenie de curiozități puțin cunoscute cu care te poți da mare în fața prietenilor.

Câteva idei interesante din carte

  • Intestinul e cel de-al doilea creier al nostru. Zona respectivă are a doua cea mai dezvoltată rețea nervoasă din corp care comunică direct cu creierul și-i influențează deciziile în mod constant.
  • În jur de 80% din sistemul nostru imunitar se află în intestin.
  • Grupa de sânge pe care o ai depinde de bacteriile pe care le ai în intestin. Un nou născut nu are grupă de sânge la naștere (aceasta apare doar după ce se formează bacteriile în intestin).
  • Intoleranțele pe care le avem depind în mare măsură de enzimele din intestin.

Intestinul e cel de-al doilea creier al nostru. În jur de 80% din sistemul nostru imunitar se află în intestin.

  • Saliva din gura noastră nu este altceva decât sânge „distilat”. Aceasta conține substanțe analgezice care ne ajută să nu simțim durere atunci când mestecăm mâncarea.
  • Chiorăitul pe care-l auzim din burtă vine de fapt din intestin și nu apare din cauză că ne este foame, ci ca rezultat al unui proces de autocurățare. Acest proces este foarte necesar  și poate începe doar atunci când stomacul și intestinul sunt goale. De aceea nu e bine să ronțăim tot timpul ceva, ci să avem pauze între mese.

Chiorăitul pe care-l auzim din burtă vine de fapt din intestin și nu apare din cauză că ne este foame, ci ca rezultat al unui proces de autocurățare.

Cea mai importantă și actuală lecție din carte

Răcelile apar cel mai des din cauza virușilor, nu din cauza bacteriilor. Antibioticele distrug bacteriile (le omoară sau le împiedică să se înmulțească), dar nu au absolut niciun efect asupra virușilor. De aceea, în cazul multor răceli, antibioticele nu te ajută cu nimic. Ba dimpotrivă.

Atunci când sunt administrate irațional, antibioticele îți fac mult rău, pentru că omoară și bacteriile bune și folositoare, slăbind astfel organismul (care e deja vulnerabil din cauza răcelii). Sunt cazuri în care antibioticele îți pot salva viața. Dar, când sunt administrare greșit în mod repetat, acestea îți fac mult rău pe termen lung.

Răcelile apar cel mai des din cauza virușilor, nu din cauza bacteriilor. Antibioticele distrug bacteriile, dar nu au absolut niciun efect asupra virușilor. De aceea, în cazul multor răceli, antibioticele nu te ajută cu nimic. Ba dimpotrivă, îți fac mult rău.

Adevărul este că antibioticele ucid rareori toate bacteriile rele. Unele comunități de bacterii supraviețuiesc și învață să lupte cu antibioticele și transmit „experiența” urmașilor lor. Astfel, de-a lungul timpului, se ajunge la baterii rezistente și la administrarea unor doze din ce în care mai mari de antibiotice care ne afectează și mai mult organismul.

Tot din carte am citit despre diverse intoleranțe alimentare, am aflat care este legătura între stres și intestin, de suntem fericiți când mâncăm dulce, de ce avem rău de mașina și cum se explică senzația de greață. Te invit să descoperi toate acestea în carte. Iată și discursul autoarei de la TED.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button