Printre cuvinte

Seria cărților „The Witcher” – recomandări și informații utile (fără spoilere)

Am descoperit cărțile din seria „The Witcher” datorită serialului de pe Netflix (lansat pe 20 decembrie 2019) în care rolul principal este jucat excelent de Henry Cavill. Am privit primul (și deocamdată singurul) sezon. Mi-a plăcut foarte mult, așa că am decis să mă documentez mai mult pe acest subiect. Iată ce am aflat.

Despre autorul Andrzej Sapkowski

Autorul cărților este polonezul Andrzej Sapkowski. Absolvent al Facultății de Economie, acesta a lucrat ca agent de vânzări și a început cariera de scriitor cu o poveste din seria „The Witcher” scrisă pentru un concurs de literatură. Povestea a prins, așa că Sapkowski a decis în cele din urmă să-și dedice tot timpul scrisului.

Universul din seria „The Witcher” este o lume fantasy cu magicieni, elfi, gnomi, strigoi, vârcolaci și fel de fel de ființe fantastice inspirate din mitologia slavă.

De-a lungul anilor Sapkowski a creat un univers întreg în jurul conceptului „The Witcher”, o lume fantasy cu magicieni, elfi, gnomi, strigoi, vârcolaci și fel de fel de ființe fantastice inspirate din mitologia slavă. Autorul a publicat până în acest moment 8 cărți din seria „The Witcher” care i-au adus numeroase premii.

The Witcher – pe scurt despre cărți

Personajul principal  al seriei este Geralt din Rivia un vânător de monștri numit Witcher (în română termenul a fost tradus ca Vrăjitor). Acesta a fost antrenat de mic de către maeștri în Kaer Morhen și supus diferitor mutații datorită cărora dobândește puteri supraomenești.

Geralt poate crea o serie de vrăji, poate vedea pe întuneric, are un auz foarte fin și este un maestru în mânuirea sabiei. El își poate multiplica forța, viteza și rezistența fizică cu ajutorul unor elixire pe care le ia înaintea luptelor. Din cauza mutațiilor, Geralt și-a pierdut pigmentația părului care a devenit alb.

Scopul unui Witcher este acela de a proteja oamenii de monștri. Destinul lui Geralt este legat de Ciri, copilul din profeție, o fetiță vânată de toată lumea pentru puterile sale care pot schimba o lume sub amenințarea unui război total.

Ordinea în care au fost publicate cărțile

 • Sword of Destiny (1992)
 • The Last Wish (1993)
 • Blood of Elves (1994)
 • Time of Contempt (1995)
 • Baptism of Fire (1996)
 • The Tower of the Swallow (1997)
 • The Lady of the Lake (1999)
 • Season of Storms (2013)

Ordinea în care au fost publicate cărțile în original este diferită de ordinea cronologică în care se desfășoară acțiunea (detalii mai jos). După cum ai observat, am scris titlurile cărților în limba engleză (în limba poloneză, probabil, că acestea nu ți-ar fi spus prea multe).

Cărțile traduse în limba română

În general, regula pe care o aplic pentru lectură este următoarea: dacă cunosc suficient de bine limba în care a fost scrisă cartea, prefer să o citesc în original, deoarece aceasta este limba în care a gândit-o și a scris-o autorul.

Dacă nu, atunci o citesc în limba pe care o cunosc cel mai bine (în cazul meu româna sau engleza). Prin urmare, îți recomand aceeași abordare. Deocamdată, doar 5 din cele 8 cărți au fost traduse în limba română (le poți cumpăra pe toate 5 la pachet de pe eMag). Iată care sunt acestea:

 • Sabia destinului / Sword of Destiny
 • Ultima dorință / The Last Wish
 • Sângele elfilor / Blood of Elves
 • Vremea disprețului / Time of Contempt
 • Botezul focului / Baptism of Fire

Structura seriei de cărți „The Witcher”

Seria cărților „The Witcher” e formată din 3 părți:

 1. Colecția de povestiri: „Sword of Destiny” și „Last wish” sunt practic o colecție de povestiri în care facem cunoștință cu personajele principale din universul „The Witcher”: vânătorul de monștri Geralt din Rivia, magiciana Yennefer, Ciri – moștenitoarea tronului din Cintra și menestrelul Jaskier.
 2. Saga „The Witcher”: datorită succesului primelor 2 cărți, autorul a conceput o saga formată din următoarele 5 cărți: „Blood of Elves”, „Time of Contempt”, „Baptism of Fire”, „The Tower of the Swallow” și „The Lady of the Lake”. Cărțile din saga introduc foarte multe personaje noi și descriu o lume mult mai amplă cu o multitudine de evenimente în care sunt implicate acestea.
 3. O carte de sine stătătoare: ultima carte publicată de Sapkowski – „Season of Storms” este o carte liant oarecum independentă a cărei acțiune are loc undeva între „Last wish” și „Sword of Destiny”. Aceasta introduce personaje noi și aduce unele completări celor care apar în saga.

Ordinea în care îți recomand să citești cărțile

Majoritatea fanilor sunt de acord referitor la ordinea în care trebuie citite primele 7 cărți. Părerile sunt împărțite doar legat de „Season of Storms” – ultima carte publicată. Părerea mea este că aceasta trebuie citită ultima din 3 motive:

 • „Season of Storms” oferă o interpretare diferită pentru finalul seriei, ar fi păcat să-l afli înainte să citești celelalte 7 cărți.
 • „Season of Storms” menționează câteva personaje care apar doar în ultima carte din saga – „The Lady of the Lake”.
 • „Season of Storms” îl descrie pe Geralt dinaintea evenimentelor din saga (care-l schimbă mult în cursul celor 5 cărți) și de care mie, cel puțin, mi-a fost dor.

Prin urmare ordinea în care îți recomand să citești cărțile este următoarea:

 1. The Last Wish / Ultima dorință
 2. Sword of Destiny / Sabia destinului
 3. Blood of Elves / Sângele elfilor
 4. Time of Contempt / Vremea disprețului
 5. Baptism of Fire / Botezul focului
 6. The Tower of the Swallow / Turnul rândunicii
 7. The Lady of the Lake / Doamna lacului
 8. Season of Storms / Anotimpul furtunilor

Dacă nu ești sigur că vrei să citești toate cele 8 cărți, îți recomand să începi cu „Ultima dorință” și „Sabia destinului”. Dacă te captivează la fel de mult ca pe mine, poți continua cu cele 5 cărți din saga.

Jocurile video

Compania poloneză CD Project a creat 3 jocuri video pe baza universului din seria „The Witcher” care au contribuit decisiv la renumele cărților. „The Witcher 3: Wild Hunt” – ultimul din cele 3 jocuri este foarte apreciat de către fani și a primit aprecieri din partea criticilor și numeroase premii.

Sursă imagine 1 2

2 Comments

 1. Nu m-am gandit pana acum sa citesc aceasta serie de carti, dar vazand cele spuse de tine cred ca merita incercata. Nu am vazut nici filmul, totusi tind catre carte.

 2. Mă bucur că ți-am trezit interesul. Poți începe cu prima carte și să vezi cum ți se pare. Spor la citit 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button