Ulciorul cu pătărănii

Țăranul român și regele Hohenzollern

Să vă povestesc un banc istoric pe care l-am auzit de la bunica mea. Știm cu toții că regii României fac parte dintr-o dinastie germană veche cu numele Hohenzollern.

Istoria ne spune că spre sfîrşitul secolului 19 regele României a fost Carol I de Hohenzollern Sigmaringen (o ramură a dinastiei Hohenzollern).

Tot istoria ne spune că pe acele timpuri armata era obligatorie. Și uite așa se vedeau sărmanii țărani luați pentru cîțiva ani de la glia pe care o lucrau cu sudoarea frunții.

Primul lucru pe care trebuiau să-l învețe noii ostași români, apărători ai patriei strămoșești, era numele regelui, care, să fim sinceri, nu era tocmai ușor de pronunțat.

”Măria Sa Regele României este Carol Sigmaringen de Hohenzollern” le declarau pompos ofițerii noior recruți. Era un nume pe care trebuia să-l cunoască fiecare soldat.

”Cum se numește Măria Sa Regele României?” l-ar fi întrebat odată un ofițer pe un soldat venit de la coasă. ”Săi Măriță Hop în Țol!” i-ar fi răspuns plin de mîndrie și patos țăranul fără să se piardă cu firea.

sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button