Scurt tratat despre noroc și căcat (2)
Și dacă tot am discutat în prima parte despre dimensiune, ar fi, cred, util să elaborăm puțin și despre caracterul specific al acestui fenomen. Or în acest caz, cel mai important lucru este ca întîmplarea cauzatoare de noroc să fie complet accidentală.
Dacă vrei ca Zeița Fortuna să-ți surîdă după un incident în care au fost implicate excremente (fie că e vorba despre excremente animale sau umane), este absolut necesar ca evenimentul să se fi produs independent de voința ta, a celui implicat.
Pentru simplul motiv că partea vătămată devine în acest caz beneficiar de noroc. Imaginați-vă doar ce s-ar întîmpla dacă această regulă de bază nu ar exista. Lumea ar fi plină de oameni care calcă intenționat în căcatul altora sau, de ce nu, în propriul căcat.
Să zicem că nu ai învățat nimic tot anul, iar în noaptea dinaintea examenului ai citit un singur subiect. Te trezești dimineață, cauți un răhățel care îți surîde, îl strivești sub greutatea proprie, după care mergi liniștit la examen.
Sau ai nevoie urgentă de bani și nu ai de unde să-i obții. Dai o fugă rapid pînă la țară, faci o baie pestilențială într-un morman de bălegar după care pui cîteva bilete la loto. Vă imaginați ce haos și ce dezechilibre ar apărea în lume dacă relația căcat – noroc nu ar respecta acest principiu?
Lăsînd acum gluma la o parte, să știți că am cugentat mult asupra acestei legături ciudate dintre rahat și noroc și am ajuns la concluzia că există două explicații posibile pe care le voi detalia pe larg în partea a treia.
One Comment