Ofuri cotidiene

România cere: fără grațiere!

N-am mai văzut un protest așa de mare în Cluj-Napoca de la alegerile prezidențiale din 2014. Atunci manifestația era îndreptată împotriva lui Ponta. Acum motivul revoltei este un alt produs PSD – inițiativa de grațiere și modificarea Codului Penal

… ce ar face scăpați o suită de infractori sus-puși și ar stopa o serie de dosare în curs de anchetă, printre care și al domnului Dragnea. Dosarul care-l vizează pe liderul PSD îi poate aduce a doua condamnare și o sentință cu executare.

Să obții 45% la alegeri și să ajungi apoi la pușcărie: ce poate fi mai frustrant?

Aseară au protestat vreo 5000 de oameni în centrul Clujului, vreo 25000 la București și alte câteva mii în toată țara. Mesajul oamenilor a fost simplu: lăsați justiția să-și facă treaba, nu modificați Codul Penal și nu dați ordonanțe de urgență după bunul plac!

Vrem democrație, hoții-n pușcărie!
DNA – suntem de partea ta!
Fără grațiere, fără amnistie, Clujul vrea democrație!

Cam asta a scandat în linii mari strada. La București Ioannis a mers câteva minute alături de protestatari. Cred că rolul său de mediator va fi crucial în următoarele luni, pentru că el este unul dintre puținii actori în stare să prevină gâtuirea justiției.

PSD-ul va încerca să impună aceste măsuri cu orice preț. Probabil că singura soluție pentru blocarea lor va fi o consultare directă a cetățenilor. Cred că președintele ar trebui să convoace un referendum, pentru că miza e prea mare.

Vorbim de un referendum în care fiecare român să poată vota: vrea justiție egală pentru toată lumea sau penali în Parlament? Vrea o țară în care nimeni să nu fie mai presus de lege sau o țară îngropată în corupție?

„Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept.

Or, aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi.” (Klaus Iohannis)

Una peste alta, cred că cel mai mare câștig al ultimilor 2 ani este faptul că românii încep să învețe calea democrației și a protestului civilizat, încep să nu mai tolereze corupția și minciuna și au curajul să-și ceară drepturile în stradă.

„Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii.

Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv.” (Dacian Cioloș)

Răspunsul PSD? „E vorba de o mineriadă condusă de președinte în care protestatarii au fost plătiți”. Una mai gogonată ca asta am auzit doar înainte de parlamentare când Dragnea (condamnat pentru fraudă electorală) declara că se teme să nu fie fraudate alegerile.

Ei bine, urmașii celor care au organizat mineriadele în anii 90, se tem de mineriadă în 2017. Nu vi se pare ironic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button