Printre cuvinte

Rezultatul final al Concursului pentru Basarabia

Locul 1 (14 puncte)
Odă pentru Basarabia de ziua ruşilor de Radu Osipov

Locul 2 (12 puncte)
România dinafara României de Cahuleanu
Despre “Heimat”, pe româneşte de Dana Babin

Locul 3 (11 puncte)
Basarabia: dor de ţară, floare amară de Andrei Albu

Locul 4 (10 puncte)
Aici e România! de George Simion

A cîștigat un articol politic, actual, ce ia atitudine. Probabil că juriul format din jurnaliștii Constantin Tănase, Cristian Tabără și Vitalie Călugăreanu au căutat anume acest gen de abordare.

Eu am încercat altceva. Am încercat să transmit sentimente în loc de date pe care le poți găsi în orice manual de istorie, dragoste de țară în loc de ură față de ruși, dor de pămîntul natal în loc de naționalism și unionism dus la extrem.

Cel mai mare regret al meu este faptul că am primit punctaj mic de la Constantin Tănase – m-aș fi așteptat ca anume el să aprecieze un articol artistic. N-a fost să fie. Poate data viitoare.

Partea bună din tot acest concurs a fost faptul că am înțeles că există oameni ce-mi apreciază blogul și felul în care scriu, oameni dispuși să mă susțină fără să aștepte ceva în schimb. Vă mulțumesc vouă, celor care m-ați susținut. Sper că nu v-am dezamăgit.

Felicitări cîștigătorului! Mergem înainte!

6 Comments

 1. Faptul ca te-ai plasat pe podium e deja o mare realizare, bravo 🙂 Si nici nu stii daca nu te-ai ales si cu noi cititori fideli ai blogului dupa experimentul asta.
  In alta ordine de idei, imi pare rau ca si de data asta a castigat politicul – chiar daca doar ca tematica. Nu stiu ce anume au asteptat organizatorii concursului, dar mi-as fi dorit ca toata povestea asta sa se fi dovedit o gura de aer proaspat, de altceva, de desprindere din mocirla. Politicul, mai ales cand e patat de ura – si asta e aproape inevitabil – e o treaba murdara, murdara…

 2. Ai dreptate, Alina. Sa ai un articol pe locul 3 din 33 înscrise nu e tocmai de lepădat, avînd în vedere că e primul concurs de acest gen la care particip.

  Avantajele obținute au fost incontestabile – am făcut cunoștință cu oameni noi și am atras noi cititori spre blog.

  Totuși mă așteptam la altceva din partea membrilor din juriu. Se pare că am avut așteptări prea mari. Poate data viitoare…

 3. Osipov e ruda cu Osipov :)! Nu m-ar mira sa fi fost la mijloc cumatrismul!

 4. îl cunosc pe Radu e un băiat foarte de treabă. De ce sunteţi aşa de răi, chiar v-au picat la inimă acei 500 de euro.
  Sergiu, nu e vorba de cumătrism e o coincidenţă de nume, ştii tu câţi Osipovi sunt în Moldova?
  Andrei ai un articol bun, cât despre extremism politic, îţi spun că la noi se dă o luptă între coloana a 5 a lui voronin împreună cu mancurţii bolşevizaţi şi oamenii cu coloană, deaceea este nevoie ca cineva să spună lucrurile aşa cum sunt Rusia este principalu impediment pentru independenţă, câţi tineri au murit la nistru ca noi astăzi să avem nevoie de buletin ca să trecem nistrul? Mulţi! E un articol care reflectă absolut realitatea, deloc pătat de ură, basarabeanul trebuie să se trezească de sub jugul rusesc. La noi se dă un război geopolitic, pe care nu avem dreptul să-l pierdem! Radu a meritat locul 1, fără nici o supărare! Apropo de stil, ăsta e stilul jurnalistic, nu seamănă a eseu ci a articol.

 5. Nu-i vorba de rautate, e vorba de faptul ca violenta naste violenta si agresiunea atrage agresiune – iar ceea ce isi doresc foarte multi e sa se desprinda, sa se detaseze de violenta si agresiune – fie ea si verbala, sub forma de ironie si sarcasm – sa gaseasca o alta cale de a se elibera de sub jugul de care vorbesti. A-ti iubi tara nu inseamna – sau nu ar trebui sa insemne – sa detesti tot ceea ce consideri ca nu e parte integranta a conceptului tau personal de tara. Si tine cont ca intotdeauna astfel de concepte sunt profund personale.
  Cat despre argumentul ca Radu ar fi sau nu baiat de treaba… nu-mi spune nimic. Concursul a facut un clasament al articolelor, nu al autorilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button