Jurnal de tată

Primul concediu în 3 – impresii din Creta

După aproape 3 ani de pauză, a venit momentul să mergem și noi în concediu la mare. Cel precedent (și singurul de altfel) a fost luna săptămâna de miere în Portugalia. Așa că în această vară am realizat câteva premiere: primul nostru concediu în 3 și primul nostru sejur în Grecia.

Bagajele și zborul

Am luat de 2 ori mai multe bagaje decât atunci când călătoream în 2. Plus un cărucior de călătorie (luat cu împrumut de la un coleg). Se vede că suntem începători la acest capitol, dar recuperăm rapid.

În drum spre aeroport am primit o avertizare de furtună cod portocaliu de ploi și vijelii. Am decolat pe ploaie la ora stabilită. Am fost norocoși, pentru că unele zboruri au fost amânate sau chiar anulate. Ilinca a zburat pentru prima dată. A fost foarte curioasă, mi se pare că i-a plăcut 😊

La decolare a stat la mine în brațe, fixată cu o curea specială de centura mea. Era destul de agitată, lucru pe care l-am pus pe seama contextului. A doua zi ne-am dat seama că începuse să-i crească încă un dințișor.

Rezumatul concediului pentru Ilinca: „A plecat cu 1 dințișor, s-a întors cu 2. Plus o mulțime de „victime” pe care le-a fermecat pe unde am mers”.

Hotelul și locația

Am stat la Ariadne hotel, zona Platanes care se află în partea de nord a insulei, la câțiva kilometri de orășelul Rethymno. Hotelul este de 2 stele, dar e recomandat de agenții ca fiind de 3. Din câte am înțeles, unele hoteluri fac asta pentru a plăti impozite mai mici. Hotelul arată destul de bine, este curățel, are o piscină faină, iar personalul este foarte amabil.

Având în vedere că eram cu Ilinca, am primit o cameră la parter mai răcoroasă și mai liniștită. Camera avea 2 paturi unite pentru noi și unul separat pentru copil. Singurul neajuns major la camerei este spațiul de duș foarte mic (eu abia încăpeam și am 1,7 m).

Mâncarea a fost decentă per ansamblu și foarte bună în anumite seri (în una din ele am avut la cină mâncare cu specific grecesc). În jurul hotelului e plin de magazine și restaurante din care cel mai mult mi-a plăcut Mares care e chiar peste drum.

Plaja și marea

Plaja se află la 250 m de hotel și ajungi la ea foarte simplu. Este destul de mare și e acoperită în mare parte cu nisip. Zona din imediata apropiere a apei are și pietre, fundul apei însă este format din nisip destul de fin.

Pe plajă se pot închiria șezlonguri care vin în set de 2 cu măsuță, scaun și umbrelă. Preț: 5 – 6 euro pe zi. Pentru că eram cu bebeluș, am primit de multe ori o umbrelă mică în plus ceea ce a fost o surpriză plăcută. Apa a fost caldă și relativ curată, mai ales în prima parte a zilei. În anumite seri, însă, a devenit tulbure și cam murdară.

2 zile nu am putut intra deloc în apă din cauza vântului puternic care aducea valuri mari. Dar am avut parte de niște apusuri spectaculoase, atât cu mare liniștită, cât și cu valuri furioase. Senzația de căldură pe plajă este atenuată de o briză plăcută

Din cauza ei nici nu mi-am dat seama cum m-am ars, deși am folosit cremă SPF 50 și am stat în mare parte la umbră. Se pare că soarele din Grecia arde altfel decât cel din România (cu care oricum nu mă înțeleg foarte bine).

Zona și orașul Rethymno

Rethymno este al treilea oraș ca mărime din Creta după Chania (se citește Hania) și Heraklion (se citește Iraklion) și se află la jumătatea distanței între cele 2. Din Platanes poți ajunge în oraș cu autobuzul care merge din jumătate în jumătate de oră. Preț bilet: 1.3 euro pe direcție.

Merită să vizitezi Rethymno măcar din 2 motive. Primul este plaja care mi s-a părut mai îngrijită, mai amenajată, dar și mai aglomerată. Al doilea motiv este centrul vechi al orașului care este construit în stil venețian. Se pare că Rethymno a cunoscut o perioadă de creștere după ce a fost cucerit de venețieni care au creat acolo o Veneție în miniatură cu străduțe înguste și specific italian.

Merită să vizitezi Rethymno măcar din 2 motive: plaja din oraș și centru vechi care este o Veneție în miniatură.

Merită să mergi în Portul Venețian unde este Farul, să te plimbi de-a lungul coastei, iar, dacă timp, să intri și în Fortăreața care domină orașul de la înălțime. Pe străduțele întortocheate am descoperit o puzderie de localuri cu terase umbrite la care poți să te răcorești și să guști din specialitățile locului.

Cel mai mult mi-a plăcut Taverna Starvos unde am descoperit fructele de mare gătite în stil saganaki: adică un fel de tocăniță cu legume și sos cu creveți, scoici și alte fructe de mare. Probabil că o să încercăm să gătim așa ceva și acasă.

Concluzii:

Să te cazezi în zona Rethymno poate fi un punct bun de plecare pentru a vizita diverse obiective de pe insulă. La vest poți descoperi Elafonissi – plaja cu nisip roz, plaja Falassarna, laguna Balos sau plaja cu palmieri Preveli din sud.

Noi am decis să le vizităm cu o altă ocazie, pentru că excursiile spre aceste destinații erau destul de scumpe (în jur de 50 euro) și durau o zi întreagă, ceea ce ar fi fost prea obositor pentru bebeluș. Dacă ești în concediu cu un grup de prieteni, probabil că merită să închiriați o mașină care costă cam tot pe acolo.

Cu toate neajunsurile, noi am fost în general mulțumiți de toată experiență, mai ales că nu mai fusesem la mare de 3 ani și că acesta a fost primul nostru concediu cu Ilinca. Am revenit acasă mai bronzați și mai relaxați, ceea ce îți dorim și ție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button