Ofuri cotidiene

Oslo – între viață și moarte

Uneori diferența dintre viață și moarte este de doar o secundă, o alegere aparent fără importanță, o pornire de moment. Te trezești dimineață cu grijile tale mărunte, mergi la serviciu, suferi sau ești fericit în dragoste, ai urcușuri și coborîșuri în viața de familie, te strădui să te ții la suprafață în rutina ta zilnică.

Și într-o zi se trezește un extremist că lumea nu mai merită să existe, detonează o bombă, se înarmează pînă în dinți și începe să tragă la întîmplare. Și în cîteva minute tot ce ai făcut, știut, iubit – tot ce ai fost tu vreodată e în mîna cuiva ce are ațintită asupra ta o armă automată. Ce ai fi făcut tu dacă erai pe acea insulă de lîngă Oslo? Cum ai fi reacționat?

Citești știrile și te îngrozești. Crime oribile în Texas, atentate cu bombă în Moscova, oameni împușcați în Oslo. Tocmai Norvegia care e o țară pacifistă, o țară ce părea la ani distanță de ori tip de agresiune și extremism.

Mai ești undeva în siguranță în ziua de azi? Care sînt șansele ca un astfel de psihopat să locuiască în apartamentul vecin, la etajul de mai jos la serviciu sau pur și simplu să fe un om obișnuit pe care îl întîlnești pe stradă?

Spunem adesea că nu ne pasă de ceea ce se întîmplă în jurul nostru. Că fiecare e responsabil de viața sa și fiecare trebuie să-și înfrunte propriii săi demoni. Dar se întîmplă din cînd în cînd tragedii de genul atentatelor din Norvegia și atunci ne dăm seama cît de mult depindem unul de celălalt.

Sîntem legați între noi printr-o multitudine de fire invizibile. Lumea este atît de mică. Orice gest mărunt pe care îl faci tu aici va avea ecou mai devreme sau mai tîrziu în altă parte, poate în celălalt capăt al Pămîntului. Oare cînd vom învăța să fim responsabili? Oare cînd vom învăța să prețuim viața?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button