Lanul cu pixeli

Misterul din centrul Clujului: cine l-a omorît pe Baba Novac?

statuie-baba-novac-clujMă plimbam zilele trecute prin centrul Clujului cînd am observat un lucru ciudat la statuia lui Baba Novac de lîngă Bastionul Croitorilor. Un cuvînt a fost șters din inscripția de pe soclu. Bine, dacă te uiți foarte atent poți ghici care este acesta.

Revenit acasă am aflat că statuia lui Baba Novac a fost ridicată în 1975 pentru a-l cinsti pe unul din cei mai cunoscuți căpitani de-a lui Mihai Viteazul. Inițial textul de pe soclu era:

„Baba Novac căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”

În 1998 cînd la cîrma orașului se afla Gheorghe Funar textul a fost actualizat. Practic s-a făcut o precizare legată de autorii faptei, noul text fiind:

Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus imediat o plîngere solicitînd îndepărtarea acesteia pe motiv că este ofensatoare. Plăcuța a rămas, cuvîntul însă a fost șters de persoane necunoscute.

Mă gîndeam ce simplu ar fi dacă am putea șterge momentele neplăcute din istoria noastră cu 2-3 lovituri de ciocan!

P.S. Și dacă tot sîntem la capitolul acesta, dați un play la piesa de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button