Misterul din centrul Clujului: cine l-a omorît pe Baba Novac?


statuie-baba-novac-clujMă plimbam zilele trecute prin centrul Clujului cînd am observat un lucru ciudat la statuia lui Baba Novac de lîngă Bastionul Croitorilor. Un cuvînt a fost șters din inscripția de pe soclu. Bine, dacă te uiți foarte atent poți ghici care este acesta.

Revenit acasă am aflat că statuia lui Baba Novac a fost ridicată în 1975 pentru a-l cinsti pe unul din cei mai cunoscuți căpitani de-a lui Mihai Viteazul. Inițial textul de pe soclu era:

„Baba Novac căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”

În 1998 cînd la cîrma orașului se afla Gheorghe Funar textul a fost actualizat. Practic s-a făcut o precizare legată de autorii faptei, noul text fiind:

Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus imediat o plîngere solicitînd îndepărtarea acesteia pe motiv că este ofensatoare. Plăcuța a rămas, cuvîntul însă a fost șters de persoane necunoscute.

Mă gîndeam ce simplu ar fi dacă am putea șterge momentele neplăcute din istoria noastră cu 2-3 lovituri de ciocan!

P.S. Și dacă tot sîntem la capitolul acesta, dați un play la piesa de mai jos.


Scrie un răspuns

Scrie răspunsul pentru a comenta *