Ofuri cotidiene

Încetați cu previziunile prăpăstioase despre al Treilea Război Mondial

razboi-siria

După atentatele de aseară s-a umplut internetul de previziuni prăpăstioase: „e începutul celui de-al Treilea Razboi Mondial”, „să vezi ce omor o să facă tata Putin”, „e începutul sfârșitului!” Poate nu erați la curent, dar tata Putin „face deja omor” în Siria alături de Assad.

Mii de civili și-au pierdut viața în urma bombardamentelor din acest an și a luptelor interne. Nici NATO nu e de pus la icoană. Asasinarea ministrului rus în Ankara este răspunsul disperat al opozanților sirieni.

„Noi murim în Alep, tu mori aici!” Acesta e mesajul din spatele acestui act violent. Oamenii s-au grăbit să compare acest asasinat cu cel care a marcat începutul Primului Război Mondial. Nu cred că e cazul. Asasinatul din 1914 a fost doar un pretext, cel de ieri o cauză directă, un act disperat de răzbunare.

Despre prăbușirea avionului rus în Siberia nu are rost să vorbim. Acolo a fost vorba de un incident cauzat de vreme. Cel mai tare însă mi-e milă de germani. Să primești aproape 1 milion de refugiați, să încerci să-i integrezi și să le oferi condiții de viață și un loc de muncă.

Și apoi să ai zeci de morți și răniți în urma atentatelor organizate de cei pe care i-ai primit – uite o provocare majoră pentru democrație și occident în general. Cum lupți împotriva acestor grupări teroriste fără să încalci drepturile musulmanilor?

Cred că occidentul nu a găsit încă un răspuns la această întrebare…

P.S. În acest context parcă începi să apreciezi faptul că locuieși în România, unde nu te bombardează nimeni, unde poți ieși la un târg de Crăciun fără să-ți fie frică de atentate. Poate că anul acesta de sărbători ar trebui să fim cu toții recunoscători pentru pace. Alții doar visează la așa ceva.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button