Jurnal de bord

Impresii, recomandări și fotografii din Lagos, Algarve (Portugalia)

praia-do-camilo-algarve-portugalia
Anul acesta ne-am petrecut concediul de vară toamna, în Portugalia. Avînd în vedere că a fost vorba de o lună săptămînă de miere, ne-am dorit o destinație mai specială ca Grecia sau Italia (unde poți merge oricînd), dar nici prea exotică și îndepărtată gen Thailanda sau Malaiezia.

În cele din urmă ne-am oprit la Portugalia. Ni s-a părut o destinație cu un farmec aparte, mai ales că toți cunoscuții care fuseseră acolo au avut doar cuvinte de laudă despre această țară.

Cum ajungi în Portugalia

Deocamdată singurele curse de avion România – Portugalia pornesc din București. În funcție de perioada în care zburați vă puteți aștepta la un cost de aproximativ 200 euro / persoană pentru un bilet dus-întors. Timp de zbor – 4,5 ore.

Dacă nu sunteți din capitală, mai adăugați la cost și drumul pînă în București. Noi am zburat din Cluj-Napoca cu o cursă Blue Air. Preț 178 lei / persoană dus-întors cu bagaje de cală incluse în preț. A fost prima experiență de zbor intern pe care am avut-o și pot să spun că a fost una pozitivă.

Cazarea și mîncarea

Zona pe care am ales-o pentru concediu a fost Algarve care se află în partea de sud a Portugaliei – o regiune turistică foarte cunoscută, frecventată mai ales de britanici, spanioli și scandinavi. Cazarea a fost Lagos și nu a avut nimic special, dar nici ceva care să ne deranjeze în mod deosebit. Preț între 80 și 100 euro / noapte la hotel pentru o cameră dublă.

În general hotelurile din zonă includ doar micul dejun, pentru că în regiune există o multitudine de restaurante în care poți găsi mîncare pentru toate gusturile. Fiind amatori de fructe de mare, am preferat să ne bucurăm de specialitățile locului, încercînd în fiecare zi ceva diferit.

fructe-de-mare-portugalia

Calamari, crabi, scoici, moluște, creveți, caracatițe – cam asta a fost meniul nostru timp de 7 zile. Am căutat în special restaurantele mici, simple și ferite de vadurile în care se înghesuiau turiștii, iar răsplata a fost pe măsură.

Cea mai bună mîncare am găsit-o (culmea) la un restaurant în care găteau niște ucraineni. Chelnerul ne-a auzit vorbind românește, iar cînd a aflat că suntem originari din Republica Moldova s-a luminat la față și ne-a recomandat cele mai bune bucate. Prețul mediul pentru o masă cu băutură – 30-35 euro / 2 persoane.

Oceanul, peisajele și excursiile

Scopul acestui concediu pentru noi a fost relaxarea, de aceea nu am mizat prea mult pe călătoriile adiționale. Am preferat să ne bucurăm din plin de plajă și de ocean. Plajele din Portugalia sînt fabuloase și acest lucru se datorează în primul rînd stîncilor care le încojoară.

Singura excursie pe care am făcut-o în 7 zile a fost un tur cu barca printre stîncile și grotele din zonă care a fost extraordinară (vezi filmulețul de mai sus). Legat de plajă, în zona în care am stat, aveam la dispoziție vreo 5 opțiuni la 15-20 minute de mers, fiecare cu farmecul său.

Unele erau întinse, altele mai mici și mai intime, unele abrupte, altele deschise. Lucrul ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că puteam explora. Era suficient să mă strecor printr-un tunel sau o spărtură și găseam o grotă ascunsă…

… sau o plajă ce dădea într-o altă plajă ce ascundea la rîndul ei o peșteră în care te puteai adăposti de soare la amiază. Datorită acestui aspect pe o plajă din Algarve ai tot timpul ceva de făcut.

Cei care nu au fost niciodată la ocean, e bine să știe că de obicei acolo apa e mai rece și mai zbuciumată ca la mare. De aceea e preferabil să alegeți pentru călătorie o lună de vară și să încercați să evitați partea de vest a Portugaliei, pentru că aceasta este foarte vîntoasă.

Concluzii

Dacă vă doriți un sejur în care să combinați relaxarea la plajă cu episoade de explorare stîncoasă, dacă vă place oceanul, fructele de mare și plajele ce trebuie descoperite – atunci zona Algarve a Portugaliei este pentru voi. Să mergeți acolo neapărat! Îmi veți mulțumi mai tîrziu 🙂

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button