Emoții de toamnă sau BAC is back
Dramă mare la sesiunea de toamnă a examenului de BAC. Rata de promovabilitate pe țară este sub 20% – un procentaj oarecum anticipat și logic avînd în vedere rezultatele de la prima sesiune din vară. După părerea mea problema trebuie analizată din mai multe puncte de vedere, pentru că aici putem vorbi despre o serie întreagă de cauze și efecte.
Ministerul Educației
Oricît de mult ar încerca cei de la minister să nege, vina pentru rezultatele dezastruoase de la BAC e în primul rînd a lor, pentru că ei sînt cei de la cîrma sistemului de educație din România. În ultimii 20 de educația nu a reprezentat o prioritate pentru conducătorii români.
Educație a fost neglijată, problemele a tot fost amînate, nu a fost elaborat un sistem clar și pus la punct. Ministerul educației nu a beneficiat de resursele necesare, pentru că întotdeauna exista altceva mai important după principiul construim biserici, nu școli, investim în religie, nu în spitale.
Dascălii și profesorii
O mare parte a vinei o poartă bineînțeles și dascălii, care sunt, fără doar și poate, produsele sistemului neperformant de educație promovat de minister. Dar asta nu este o scuză. Nu mai trăim în secolul 19. Avem internet, biblioteci și alte surse de informare. Nu e o rușine să nu știi ceva, ci să predai o materie, să fii conștient că nu ești bine pregătit și totuși să refuzi să pui mîna pe carte.
Există foarte mulți profesori care nu mai citesc o carte de profil după ce au terminat facultatea pînă ies la pensie. S-a văzut cît de pregătiți sînt profesorii din România la examenele de titularizare atunci cînd mai puțin de 40% din ei au luat examenele. Cum poate un profesor de nota 6 să pregătească un elev de nota 10?
Elevii și părinții
Majoritatea vocilor îi acuză pe elevi și părinți de situația în care ne aflăm în acest moment. Sînt de acord, însă doar parțial. Elevii de azi trăiesc ca și noi toți într-o societate care promovează oportunismul și nonvaloarea. Avem exemple cu duiumul de semianalfabeți care au știut cînd şi cum să fure ca să ajungă ”cineva”.
De ce ar fi motivat un elev să învețe? Legea minimului efort îi spune că poate trece prin liceu și mai apoi facultate copiind sau dînd mita. În România oricine are facultate sau chiar masterat, iar acest lucru e un paradox.
Modele străine ne arată că doar elitele ar trebui să ajungă să absolvească. Mai mult de atît – o triere trebuie să se facă și la BAC. Țara are nevoie de oameni care să pună mîna și să lucreze, dar toți visează la o profesie de birou bine plătită.
În România toți vor să fie avocați, medici și notari. Restul muncilor sînt pentru cei de ”categoria a doua”. Vorbim aici și despre o problemă de mentalitate care va fi subiectul unor articole viitoare.