Printre cuvinte

Despre viață, alegeri și drumuri inițiatice

suntem ceea ce alegem sa fimSuntem alegerile pe care le facem – e unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de când călătoresc prin lume. Desigur, e important locul în care te-ai născut, familia în care ai crescut, mediul în care trăiești și bagajul cu care te-a înzestrat Cel de Sus.

Toate acestea luate împreună te definesc într-o oarecare măsură, ceea ce contează însă la sfârșitul zilei sunt alegerile pe care le faci. Ești ceea ce alegi, pentru că de asta depinde drumul pe care îl urmezi în viață, asta definește omul care ajungi să fii.

După părerea mea există două feluri de oameni: cei care au țeluri, ambiții și fac alegi conștiente pentru a le atinge și cei care trăiesc la nimereală, așa cum îi duce valul. Mă recunosc în cea de-a doua categorie, pentru că așa eram și eu.

Trăiam la întâmplare, mă luam după alții și mă feream să iau decizii importante. A trebuit să ajung la 30 de ani și să fac o călătorie spirituală ca să încep să realizez ce vreau să fac cu viața mea. Știu, sună complicat, însă lucrurile sunt cât se poate de simple. Totul e legat de timp și felul în care alegi să-l gestionezi.

egali-in-fata-timpuluiSuntem egali în fața timpului

Cel mai bogat om din lume și amărâtul care cerșește la colț de stradă au același număr de ore disponibile într-o zi. Ceea ce-i deosebește e felul în care fiecare din ei folosește această resursă inestimabilă.

Am întâlnit multe persoane care se plângeau că au ajuns să trăiască o viață care nu-i mulțumește: fie că e vorba de partea profesională, viața de familie sau dezvoltarea personală. Cum de am ajuns aici? mă întrebau ei nedumeriți și pe bună dreptate.

Atunci când suntem tineri ni se pare că avem tot timpul din lume, că într-o bună zi vom avea tot ce-am visat și că toate vor veni cumva de la sine, iar când lucrurile acestea nu se întâmplă suntem frustrați, înjurăm soarta și dăm vina pe cei din jur.

Lucrurile nu se întâmplă pur și simplu, e o lege a fizicii care funcționează de când lumea. Dacă vrei un lucru de la viață, trebuie să faci ceva ca să-l obții. Și primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți pui două întrebări esențiale.

”Ce este important pentru mine? Care sunt lucrurile care mă fac fericit?” Sunt doua întrebări simple și grele în același timp. Nu te grăbi cu răspunsul, gândește-te bine. Ia o pauză, oferă-ți timp sau, cel mai bine, fă un drum inițiatic, pentru că genul acesta de lucruri nu vin peste noapte.

calatorie-initiatica-in-sec-21Ce este o călătorie inițiatică

Drumul inițiatic este o călătorie pe care o faci ca să-ți dai seama cine ești, ce vrei să faci și care e locul tău în lume. Pentru unii aceasta e o călătorie geografică, pentru alții e una spirituală. Până la urmă ceea ce contează este să ajungi la niște concluzii.

Și ca să fie lucrurile și mai clare o să vă dau un exemplu. Am un prieten pe care îl știu din vremea studenției și cu care am fost mai apoi coleg de serviciu. După câțiva ani în care a lucrat în domeniul IT, el și-a dat seama că programarea nu-l mai face fericit așa ca la început.

A stat, a cugetat și a decis să facă o schimbare. A renunțat la job, a urcat pe bicicletă și a traversat Europa de la un capăt la altul, după care a revenit în România cu o imagine clară despre ceea ce urma să facă mai departe.

Drumul său inițiatic a durat vreo 7-8 luni timp în care a trecut prin diferite experiențe, a cunoscut oameni noi și a avut vreme să mediteze asupra lucrurilor care contează. Dacă vreți să aflați mai multe despre el, în găsiți pe acest blog.

cere-si-ti-se-va-da-legea-atractiei-universaleCere și ți se va da

Odată ce ai aflat ce vrei să obții de la viață lucrurile se simplifică foarte mult, pentru că tot ce trebuie să faci mai departe e să găsești calea spre acel lucru. La început poate părea greu, dar viața ne învață că acolo unde există voință, se găsește o cale.

Știu că sună ciudat, dar legea atracției funcționează și universul chiar răspunde cererilor noastre dacă acestea sunt formulate corect. M-am convins de acest lucru de mai multe ori în ultimul timp. ”Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru” spunea Mircea Eliade.

De aceea te îndemn: găsește-ți timp pentru tine și pentru lucrurile care contează, și urmează-ți visele orice ar fi! Până la urmă, viața este o călătorie, nu o destinație…

P.S Am scris acest articol în urma provocării lansate de Chinezu pe blogul său. În cazul în care ești pregătit pentru o călătorie inedită, înscrie-te în campania Călători legendari din social media care te poate trimite într-un Space Training.

Sursă foto 1 2 3 4

4 Comments

  1. Să știi că e mai ușor să găsești soluții la probleme, dacă te distanțezi de ele. Poate că tocmai de aceea, o persoană din exterior vede din prima rezolvarea la problema ta, în timp ce tu, gândindu-te la ce implicații și repercusiuni ar putea avea asupra ta alegerea făcută, te îndepărtezi de cea corectă.

  2. Dacă faci o călătorie inițiatică, reușești să te distanțezi cumva de ceea ce trăiești și să vezi lucrurile din afară. Poate de asta e bine ca fiecare să facă o călătorie de acest gen măcar o dată în viață 🙂

  3. Mi-as fi dorit o astfel de calatorie undeva prin tinerete, acum deja nu mi-ar folosi la nimic, cred eu. Mi-am gasit rosul si scopul in viata 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button