Ulciorul cu pătărănii

Despre curaj şi pantaloni

Demult, pe cînd mările erau străbătute de corăbii cu pînze, un căpitan şi echipajul său erau în pericol de a fi abordaţi de piraţi. Panica i-a cuprins pe marinari. Doar căpitanul a rămas calm şi i-a cerut secundului să-i aducă o camaşă roşie, după care s-au luptat cu piraţii şi în cele din urmă i-au învins.

Acelaşi lucru s-a întîmplat şi a doua zi cînd corabia a fost atacată de două vase pirat. Şi de data aceasta, căpitanul a cerut secundului o cămaşă roşie. După bătălie, un marinar l-a întrebat pe căpitan de ce face acest lucru înaintea fiecărei bătălii.

– Dacă aş fi rănit în timpul luptei, cămaşa roşie ar ascunde acest lucru şi voi, oamenii mei, aţi continua lupta fără frică, a răspuns căpitanul. Oamenii au rămas uimiţi de curajul acestuia.

În dimineaţa următoare, toţi priveau înspăimîntaţi cum 10 nave pirat se apropiau de ei ameninţător. Marinarii au aşteptat în linişte comanda obişnuită a căpitanului. Acesta, calm, ca de obicei, a cerut secundului: Adu-mi, te rog, nişte pantaloni maro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button