Ofuri cotidiene

De la Tisa pîn’ la Prut budă curată n-am văzut…

veceu-autostrada-cehiaDe la Prut și pîn’ la Tisa
Tot românul plînsu-mi-s-a
Că nu mai poate străbate
De-atîtea bude sparte.

Din Hotin și pîn’ la mare
Toaletele din dotare
Sînt urîte și murdare
Dacă intri n-ai scăpare.

După această introducere demnă de pana marelui poet ar fi indicat să vă explic despre ce e vorba sau ce a vrut să zică autorul cum ar veni.

În ultimele două luni am avut ocazia să ies de cîteva ori din țară prin diferite puncte de trecere a frontierei. M-a frapat o asemănare ciudată între toate punctele vamale românești prin care am trecut: toaletele din vămi sînt murdare și neîngrijite.

Caz concret: toaleta din Vama Sculeni cu Republica Moldova. Welcome to EU, bine ați venit în civilizație bla bla bla, dar toaleta de la intrare în Europa e atît de mizerabilă încît te întrebi dacă nu e mai indicat să faci cale întoarsă.

Și ca să vă faceți o părere despre ce este vorba, aveți aici cîteva poze. A mai scris și monsieu Chinezu despre asta aici.

Alt caz: înainte de Vama Petea cu Ungaria este o benzinărie. La intrare te salută cordial o liotă de cetățeni întunecați la față ce te apostrofează să le dai și lor 1 leu. Toaleta din benzinărie e un pic mai decentă, dar tot îți întoarce nasul la 180 grade.

Cam asta descoperă un străin la intrare în România dacă face greșeala să oprească acolo. Și ne mai mirăm că nu facem bani din turism. Romania – the land of choice. Doar că în cazul acesta ai de ales să-ți faci nevoile în mizerie sau undeva… la mijloc de codru verde.

Și ca să nu ziceți ca aduc numai critici, vin și cu o soluție pe care am văzut-o implementată în majoritatea autostrăzilor din Europa: toaleta cu plată. Costă aproximativ 0,50 euro, dar de acești banii primești un bon de care poți cumpăra ceva de la benzinărie.

Astfel încasezi mai mulți bani, o parte din care îi poți investi într-un WC curat, dotat și frumos mirositor. Simplu și la îndemînă, fără mari filosofii. Cum vi se pare? Oare ar funcționa și la noi soluția?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button