De ce nu-mi place încălzirea centralizată
În ultimii 8 ani am stat preponderent în chirie. În 90% din cazuri am avut centrală proprie și mi-a fost bine. Cu excepția cazurilor în care se defectează centrala sau îți ia eON contorul fără motiv, ești ok. Poți sta liniștit că ai căldură și apă caldă.
În Cluj stau deja în al doilea apartament cu încălzire centralizată, adică din aia de la oraș. Și nu-mi place. Pentru că simt că nu am control asupra temperaturii din locuință, că cineva decide în locul meu cînd primesc căldură și cît de fierbinte trebuie să fie apa în calorifere.
În apartamentul precedent nu aveam repartitoare la calorifere și era foarte cald. Dacă vroiam să fac mai răcoare, trebuia să deschid geamul sau să închid caloriferul. Dar de plătit, plăteam oricum la fel. În apartamentul în care stau acum, am repartitoare.
Problema e că degeaba îl setez eu la maxim, dacă temperatura maximă a apei e setată din centrala orașului. Înțelegeți unde bat? Nu știu cum a fost în alte părți, dar în Cluj luna octombrie a fost destul de rece, mai ales seara și dimineața.
La amiază însă era soare și bine, așa că per ansamblu temperatura medie nu era scăzută. Prin urmare nu aveam căldură, iar cînd ajungeam seara acasă în apartament era la fel de frig ca în casa scării. Vă spun sincer, am tras mai mult frig în ultima lună decît în 3 luni de iarnă.
Ieri am stat acasă, pentru că eram răcit și ultimul lucru de care aveam nevoie, era să stau la mînă unui nene de la Regia Autonomă care să decidă dacă-mi dă căldură toată ziua, sau numai seara. Aplicați cazul meu la nivel de țară și veți înțelege de ce majoritatea optează pentru o centrală proprie.
Sursă foto
Si cand o sa se puna taxa pe centrala si pe poluare, sa vezi cum trec toti la incalzirea centralizata..problema principala e izolatia pe unde se pierde caldura..
Nu știam de această inițiativă. Acum am citit. Deci taxe pe centrală și scumpiri la încălzire. Viitorul sună bine!