Ofuri cotidiene

De ce își varsă oamenii zoile în stradă?

aruncat-mizerie-strada-baia-mareZOAIE, ZOI – apă murdară rămasă după ce s-a spălat ceva (vase, rufe) sau după ce s-a făcut curățenie.

Am pus definiția de mai sus ca să mă asigur că știm cu toții despre ce merge vorba, nu de alta dar termenul este un regionalism pe care poate că nu l-ați mai auzit.

Așadar astăzi vreau să povestim un pic despre un obicei dezgustător pe care l-am observat de mai multe ori în diferite locuri din Baia Mare. E vorba de aruncatul zoilor în stradă.

Prima dată l-am întîlnit la țară cînd eram mic: unii ”gospodari” obișnuiau să-și arunce mizeria în mijlocul drumului fără să le treacă prin cap că următoarea ploaie le va aduce murdăria înapoi în fața porții.

Totuși nu mă așteptam să întîlnesc acest gest urît într-un orășel curat și frumos ca Baia Mare mai ales în centru și în plină zi. Se pare că m-am înșelat.

Sîmbătă pe la amiază am ieșit din casă să-mi iau ceva de-ale gurii. Treceam prin fața Magazinului Universal Maramureșul. În partea din fața a magazinului se află un butic de cadouri și aranjamente florale.

Cînd am ajuns în dreptul lui am observat o doamnă ce ieșea cu găleata de zoi cu detergent pe care a vărsat-o nonșalant pe trotuar și a plecat liniștită înapoi. ”Spălat pe jos – bifat, aruncat mizeria în stradă – bifat. Pot merge liniștită acasă”.

Și cazul nu este unul izolat. Altă zi, strada Culturii peste drum de hotelul Rivulus, același lucru: o doamnă își aruncă lăturile pestilențiale chiar în mijlocul trotuarului. Oare cît de ignorant trebuie să fie ca să faci așa ceva?

Oare e așa de greu să arunci mizeria asta într-o toaletă sau direct în canalizare? Oare acestor femei nu le trece prin cap cît de scîrbos arată intrarea localului după ce și-au deversat acolo lăturile și că orice trecător care va intra va aduce pe tălpi ”rodul” muncii lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button