Cum se joacă adulții: cîte ceva despre airsoft, paintball și laser tag
Îmi aduc aminte că atunci cînd eram mic, una dintre distracțiile noastre preferate era să ne jucăm ”de-a războiul”. Scenariul era simplu: ne împărțeam în două echipe, ne ascundeam, după care începea lupta.
De-a lungul anilor și în funcție de jucăriile pe care le aveam eram: ruși sau nemți, indieni sau albi, ninja sau samurai. Copiii de astăzi nu mai sînt la fel de tentați să facă așa ceva, preferînd în schimb jocurile pe calculator unde realitatea virtuală este mult mai atrăgătoare decît curtea din spatele casei sau a blocului.
Vestea bună este că între timp au apărut niște jocuri pentru adulți care le fac cu ochiul tuturor deopotrivă. E vorba despre airsoft, paintball și laser tag care practic transpun în viața reală cunoscutele jocuri de calculator de genul Counter Strike, Delta Force etc.Vă propun să discutăm puțin despre specificul fiecăruia.
Airsoft-ul este un joc sportiv în care participanții simulează un conflict militar. Împărțiți de obicei în două echipe, jucătorii efectuează anumite misiuni folosind echipamente airsoft.
Armele airsoft folosite în timpul jocului sînt de cele mai multe ori replici 1:1 ale unor arme reale ce lansează proiectile sferice de plastic propulsate de un mecanism pe baza de arc sau gaz airsoft.
E foarte important ca jucătorii să folosească un echipament de protecție adecvat, avînd în vedere că bilele airsoft ating în mod normal viteze de peste 100 m/s. Atît armele, muniția cît și vestele pot fi procurate dintr-un magazin airsoft.
Paintball
Paintball-ul este un joc foarte asemănător cu airsoft-ul, singura diferență fiind echipamentul folosit. Scopul acestuia este eliminarea adversarilor prin marcarea lor cu niște capsule proiectil umplute cu colorant. Bilele de paintball sînt mult mai mari decît cele de airsoft și ating viteze mult mai mici.
Proiectarea lor se realizează cu ajutorul unor arme cu aer comprimat. Pînă acum am participat la două bătălii de paintball și experiența a fost destul de interesantă, cel puțin atîta timp cît tubul de dioxid de carbon avea presiunea bună.
Laser tag
Ultimul joc din listă, laser tag-ul, se bazează pe aceleași principii ca și primele două. Marea diferență este tehnologia folosită. Dacă pentru airsoft și paintball drept gloanțe se folosesc bilele, laser tag-ul apelează la razele infraroșu.
Principiul e simplu: armele emit o undă, iar adversarul e echipat cu o vestă ce recepționează semnalul de la armă. Practic, laser tag-ul este cel mai inofensiv din toate cele 3 genuri de sport.
Tehnologia a fost dezvoltată la sfîrșitul anilor 70 special pentru armata americană. Atît airsoft, paintball, cît și laser tag au devenit de-a lungul timpului adevărate fenomene practicate de milioane de oameni în toată lumea.
Dacă nu ați încercat pînă acum niciunul din cele trei, vă recomand să o faceți. Nici nu știți ce puteți descoperi.